Van bier krijg je een bierbuik: feit of fabel?

Een bierbuik is een dikke naar voren uitpuilende buik. Vooral mannen hebben last van een bierbuik. Zoals de naam doet vermoeden, wordt hij veroorzaakt door het drinken van bier. Maar is dat wel zo? Of heeft de bierbuik een andere oorzaak?

Van bier krijg je een bierbuik: fabel

Bier is niet de oorzaak van een bierbuik. Teveel bier drinken draagt wel bij aan overgewicht over het algemeen. Het bankhangen en de snacks die gegeten worden in combinatie met het bier zouden de oorzaak zijn van de dikke buik.

Dit is aangetoond in een Duits onderzoek. Hierbij werden mannen en vrouwen in categorie├źn ingedeeld van geen drinkers tot zware drinkers. Een bierbuik werd gedefinieerd als een onderbuik die uitpuilt rond het middel en proportioneel groot is in vergelijking met de rest van het lichaam. De onderzoekers waren duidelijk over de conclusie dat bier drinken niet een specifiek effect heeft op de onderbuik. Wel zorgt het voor meer gewicht in het algemeen.

Metabool syndroom

Ongevaarlijk is een bierbuik niet, het is vaak een voorbode van het metabool syndroom. Het metabool syndroom is een combinatie van 4 veel voorkomende aandoeningen. Deze aandoeningen zijn een hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogd cholesterol en overgewicht. Als er tenminste 3 van deze aandoeningen worden aangetoond, dan kan er worden gesproken van het metabool syndroom.

Erectiestoornissen, diabetes en hart- en vaatziekten kunnen het gevolg zijn van het metabool syndroom.

Lees ook

Alcoholtest

Alcoholische dranken zijn ongezond voor lever en spijsvertering

Ouders geven kind alcohol op gemiddeld dertienjarige leeftijd

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie