Overbeharing

Zijn je benen vanmorgen nog geschoren en moet je in de avond alweer aan de slag met een scheerapparaat? Dan is er een kans dat je last hebt van overbeharing. Er zijn twee soorten overbeharing, namelijk: hypertrichose en hirsutisme. Meestal komen ze afzonderlijk voor, maar soms is het een combinatie van beide soorten.

Hypertrichose

Hypertrichose is een vorm van overmatige haargroei op plaatsen waar normaal ook haar groeit. Het komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Hoewel de overmatige haargroei ongewenst is, valt het wel onder de normale variatie. Hypertrichose komt tot uiting aan het einde van de pubertijd.

Een extreme vorm van hypertrichose is het weerwolfsyndroom. Hierbij is bij sommige mensen het hele lichaam inclusief het gezicht bedekt met haar. De oorzaak is erfelijk. Het weerwolfsyndroom is gelukkig heel zeldzaam. Sinds de middeleeuwen zijn er maar 50 mensen geverifieerd met dit syndroom.

Hirsutisme

Hirsutisme is overbeharing bij een vrouw die mannelijke vormen aanneemt. Bij de vrouwen groeit er dan haar op plaatsen waar normaal alleen mannen haar hebben. Denk hierbij aan de bovenlip, kin, rug, buik en de liezen.

Naarmate vrouwen ouder worden komt hirsutisme meer voor. Vooral de vrouwen die net uit de overgang komen hebben meer last van overbeharing. Dit komt vooral voor in het gezicht. Veel vrouwen moeten op latere leeftijd hun snor scheren.

Behandeling

De belangrijkste oorzaak van hirsutisme is een verstoring van de hormoonbalans. Als dit het geval is, dan is de overbeharing meestal gemakkelijk op te lossen met een anticonceptiepil. Hiermee worden de mannelijke hormonen tegen gewerkt.

Als er geen hormonale oorzaak is dan kan het haar ook worden verwijderd. Dit kan door het te scheren of harsen. Maar men kan ook kiezen voor het permanent verwijderen van het haar. Dit gaat door middel van een laserbehandeling. Hierbij worden de haarzakjes verwarmd en daardoor sterven deze af. Er zijn vaak meerdere laserbehandelingen nodig voor ene goed resultaat. Dit komt doordat de lasers alleen werken als de haarwortel in groei is.

Lees ook:

Opvliegers

Hooikoorts

Overgewicht

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie