Behandeling van spataderen

Spataderen zijn buitensporig verwijde aderen. Ze komen vooral in je benen voor. Het begint met kleine, blauwe adertjes. In een later stadium worden ze groter en kun je ook last krijgen van uitstulpingen en dikke, blauwe ‘kabels’ op je benen. Ook ontstaan er dan vaak lichamelijke klachten, zoals opgezette enkels of een zwaar gevoel in je benen.

Spataderen ontstaan vaak bij mensen met een zittend of staand beroep. Doordat ze te lang in dezelfde houding blijven, blijft het bloed te lang aanwezig in de aderen, terwijl het eigenlijk omhoog gepompt moet worden. Ook ontwikkelen veel vrouwen spataderen tijdens de zwangerschap, door hormonale invloeden en veranderingen in de bloedsomloop. Erfelijke factoren kunnen ook een rol spelen.

Wat kun je tegen spataderen doen? Allereerst: veel bewegen! Niet alleen door te sporten, maar vooral door regelmatig een stukje te lopen. Wat ook helpt is het dragen van steunkousen, bijvoorbeeld als je een dagje gaat shoppen of lang moet reizen. En leg tijdens het slapen een kussen onder je benen.

Ga je voor een meer grondige aanpak, dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van lasertechnieken, waarbij spataderen snel en vrijwel pijnloos dichtgelaserd worden. Deze techniek wordt met name toegepast bij ontsierende rode of blauwe haarvaatjes, ook wel berkentakjes genoemd.

Middelgrote spataderen kun je ook laten ‘wegspuiten’, met de Sclerocompressietherapie. De arts spuit dan een vetoplossende vloeistof in de ader. Hierdoor stolt het bloed en verkleven de vaatwanden met elkaar, waardoor ze niet meer kunnen uitzetten. Het bloed zoekt vervolgens vanzelf een andere weg in het bloedvatstelsel.

Strippen is de bekendste methode om spataderen te verwijderen. Deze techniek wordt alleen toegepast bij spataderen die erg smal zijn of gekronkeld zijn. Daarbij wordt de gehele spatader operatief verwijderd. De methode is in 1970 ontwikkeld en gepubliceerd door Babcock, een chirurg uit Philadelphia (USA). Strippen is een vrij pittige ingreep. Het uittrekken van de ader is pijnlijk waardoor de operatie gewoonlijk onder narcose of sedatie wordt uitgevoerd. Daarnaast ontstaan er vaak pijnlijke bloeduitstortingen die pas enkele weken na de operatie verdwenen zijn.

Voor behandeling van grote spataderen wordt een nieuwe techniek gebruikt, namelijk de EVLT® (endoveneuze lasertherapie). Deze techniek is een enorme vooruitgang ten opzichte van het traditionele strippen. De kans op een herhalingsbehandeling is met 99% afgenomen en deze techniek is uitermate geschikt voor jongere cliënten. Bij EVLT® wordt een dunne laserdraad in de spatader gebracht en met behulp van laserenergie wordt het bloedvat dichtgemaakt. Je lichaam ruimt het bloedvat zelf op; het is dus niet meer nodig om de hele ader uit het been te verwijderen. Deze behandeling is daardoor veel minder belastend dan strippen en kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Je kunt meteen naar huis en de volgende dag alweer aan het werk.

Bron: Velthuis kliniek

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie