De pil vergeten: Wat nu?

Je bent de pil vergeten. Wat nu? Wij helpen je.

Of een anticonceptiepil nog betrouwbaar is hangt af van de week waarin je de pil bent vergeten en wanneer je erachter bent gekomen dat je de pil bent vergeten.

Minder dan 12 uur geleden Wanneer je minder dan twaalf uur te laat bent met het innemen van de pil dan is de werking van de pil niet verminderd. Neem de pil dan alsnog in zodra je er aan denkt en neem de volgende pil weer op het gebruikelijke tijdstip in.

Meer dan 12 uur geleden Ben je meer dan 12 uur te laat met het slikken van de pil dan kan de pil minder betrouwbaar zijn. Hoe meer pillen je achter elkaar vergeet, hoe groter de kans dat de pil minder goed werkt. Maar de kans op onvoldoende bescherming tegen een zwangerschap is het grootst wanneer je de pil of meerder pillen aan het begin of einde van de strip bent vergeten.

Pil vergeten in week 1 Neem de pil alsnog in. Ook wanneer het betekent dat je twee pillen in één keer moet slikken. Gebruik gedurende zeven dagen extra voorbehoedsmiddelen (condoom). Heb je in de week voor het overslaan de pil seks gehad? Neem dan contact op met je huisarts.

Pil vergeten in week 2 De werking van de pil is niet verminderd. Neem de pil alsnog in en slik de volgende pillen weer op het gebruikelijke tijdstip. Je hebt geen extra voorbehoedsmiddelen nodig.

Pil vergeten in week 3 Je kan nu kiezen uit twee opties: -Neem de vergeten pil in zodra je eraan denkt. Neem de andere pillen weer op het gebruikelijke tijdstip in. Sla ook de stopweek over en begin gelijk weer met een nieuwe strip.

Of

-Stop met de strip en las een stopweek in. Ga na zeven dagen (tel altijd de dag mee waarop je de pil bent vergeten) verder met de nieuwe strip.

Ben je meer dan 1 pil vergeten vraag dan advies aan je huisarts.

Bovenstaand advies geldt voor de gewone anticonceptiepil, zoals de Microgynon 30, Yasmin, Marvelon, Cilest, Ministat, Mercilon, Femodeen, Neocon, Meliane etc.

Het advies is niet van toepassing op de minipil en de oestrogeen-vrije pil, zoals Cerazette.

Lees 1 reactie

Één reactie

 • christina

  Hallo,

  Ik heb een vraagje en ik hoop dat deze hier beantwoord kan worden.

  ik was begonnen met een nieuwe pil strip.
  In het begin van week 2 (dag8 en 9) ben ik 2 keer de pil vergeten. Ik heb deze later ook niet meer ingenomen.
  2 dagen later verloor ik wat bloed. Maar heel erg weinig. In het begin rood daarna roze/bruinig. Dit duurde ongeveer 2 dagen.

  In week 3 ben ik weer 2 keer de pil vergeten. (dag 5 en 7)

  Mijn vraag nu is,
  is de kans op zwangerschap aanwezig? En wanneer kan ik testen met en zwangerschapstest? Ik heb de periodes voor en na het vergeten van de pil pil wel seks gehad met mijn vriend. Ook tijdens dat ik en beetje bloed verloor. Ben ik erg onveilig geweest?

  christina

Geef een reactie