Essure: de vrouwvriendelijke sterilisatie

Essure is een permanente vorm van anticonceptie. In tegenstelling tot de meeste vormen van sterilisatie hoef je bij Essure niet onder narcose. Bij Essure worden er micro-implantaten in de eileiders aangebracht. Dit gebeurt via de vagina, baarmoederhals en baarmoeder. De ingreep duurt ongeveer tien minuten en heeft een korte herstelperiode.

Barrière

In de weken nadat de implantaten geplaatst zijn, wordt er door je lichaam een barrière gevormd rondom de micro-implantaten. Dit zorgt ervoor dat de spermacellen de eicellen niet meer kunnen bereiken. Het gehele proces duurt zo’n drie maanden. In deze periode is het dus belangrijk om een andere vorm van anticonceptie erbij te gebruiken, zoals een condoom.

Na drie maanden vindt er een controle plaats om te kijken of de implantaten de eileiders goed hebben afgesloten. Dit onderzoek wordt gedaan door middel van een echo. Hiermee wordt gekeken of de micro-implantaten nog op de juiste plaats in de eileiders zitten.

Als dit niet helemaal duidelijk is, dan zal er een tweede onderzoek plaatsvinden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een contrastmiddel en röntgenopnamen. Ook bij dit onderzoek zal er gekeken worden naar de plaatsing van de spiraaltjes en de blokkade van de eileiders. Als de gynaecoloog heeft kunnen vaststellen dat het goed zit, hoef je geen aanvullende anticonceptie meer te gebruiken.

Zonder hormonen

Doordat de micro-implantaten geen hormonen bevatten, zal het geen effect hebben op je menstruatiecyclus. Wel hebben sommige vrouwen tijdens of na de ingreep wat last van buikkrampen. Deze zijn vergelijkbaar met menstruatiekrampen.

Net als bij een gewone sterilisatie is deze vorm van anticonceptie definitief. Een hersteloperatie is niet mogelijk. Het is daarom uiterst belangrijk dat je zeker weet dat je geen kinderen meer wilt.

Risico’s

Doordat Essure een medische ingreep betreft, zijn er ook risico’s aan verbonden. De voornaamste risico’s zijn:

Een anticonceptiemethode is nooit helemaal 100 % betrouwbaar, ook Essure niet.

Na de ingreep moet je de eerste drie maanden nog wel andere anticonceptie gebruiken.

De micro-implantaten kunnen niet bij alle vrouwen succesvol worden aangebracht. Ook kan het zijn dat de eileiders na drie maanden nog niet volledig zijn afgesloten.

De ingreep is definitief.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie