Kun je altijd op de pil vertrouwen?

In Nederland is de pil het bekendste en meest gebruikte anticonceptiemiddel. Dat de pil zo populair is, is niet zo vreemd. Het middel bestaat al meer dan vijftig jaar, is makkelijk verkrijgbaar en bovendien voor 99% betrouwbaar. Maar toch kun je niet altijd op de pil vertrouwen. Wanneer wordt de pil onbetrouwbaar?

Pil vergeten
Als je de pil vergeet in te nemen bestaat er een risico dat je zwanger raakt. Of een anticonceptiepil nog betrouwbaar is hangt af van de week waarin je de pil bent vergeten en wanneer je erachter bent gekomen dat je de pil bent vergeten. In het artikel ‘De pil vergeten: Wat nu?’ lees je wat je moet als je de pil bent vergeten.

Braken of diarree
Als je moet braken of last hebt van diarree mag je er niet meer op rekenen dat de pil betrouwbaar is. De werkzame hormonen in de pil worden niet door je lichaam opgenomen. De pil is na ongeveer één uur opgenomen in je bloed. Als je binnen drie uur na het innemen moet braken, neem dan binnen enkele uren een nieuwe pil uit een reservestrip. Lees voor de zekerheid de bijsluiter goed.

Antibiotica
Sommige geneesmiddelen verminderen de invloed van de pil. Denk aan bepaalde antibiotica, sommige pijnstillers, slaap- en kalmeermiddelen en vermageringsmiddelen. Vraag aan je arts als hij je geneesmiddelen voorschrijft of ze de werking van de pil beïnvloeden.

Zwanger?
Wees niet bang om zwanger te worden wanneer je de pil correct gebruikt. Heb je de pil niet correct gebruikt en ben je overtijd? Neem dan contact op met de huisarts of koop een zwangerschapstest.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie