Morning-afterpil

Heb je seks en wil je niet zwanger worden? Gebruik dan een anticonceptiemiddel zoals de pil of een condoom. Maar natuurlijk kan er ook ondanks voorzorgsmaatregelen iets misgaan. Bijvoorbeeld omdat je de pil vergeten bent of omdat het condoom scheurde. Ook als je diarree hebt of hebt overgegeven vlak nadat je de pil hebt genomen, kan de werking van de pil verminderd zijn. In zulke gevallen kan de morning-afterpil uitkomst bieden.

De morning-afterpil bevat het hormoon levonorgestrel. Hoe dit middel precies werkt is niet precies bekend, maar men vermoedt dat het de eisprong uitstelt of blokkeert. Het middel kan bijwerkingen hebben zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, vermoeidheid en buikpijn. Meestal verdwijnen deze verschijnselen binnen twee dagen. Bijwerkingen zoals gevoelige borsten, doorbraakbloedingen en onregelmatige bloedingen verdwijnen meestal bij de volgende menstruatie.

Wanneer wel en wanneer niet?

Als je de morning-afterpil wilt nemen, doe dit dan zo snel mogelijk na de onbeschermde seks. Hoe langer je namelijk wacht, hoe minder betrouwbaar de pil zal zijn. Als je de morning-afterpil binnen 24 uur na de onbeschermde seks inneemt, is hij in 95 procent van de gevallen voldoende werkzaam. Tussen de 24 en de 48 uur is dit 85 procent en tussen de 48 en 72 uur na de seks is hij nog maar voor 58 procent betrouwbaar.

Of het in jouw geval nodig is om de morning-afterpil te nemen hangt af van het soort anticonceptie dat je gebruikt. Ook is het belangrijk op welke periode je zit in je menstruatiecyclus. Het beste kun je daarom naar de apotheek gaan om daar de situatie uit te leggen en informatie te vragen. Je hoeft niet bang te zijn dat iedereen dit kan horen, ook bij de apotheek heb je aparte spreekkamers waarin je in alle rust kunt praten.

Vrouwen die overgevoelig zijn voor levonorgestrel, de ziekte van Crohn hebben of een andere ernstige maag- of darmziekte, kunnen de morning-afterpil beter niet gebruiken. Bij overgevoeligheid zullen meer bijwerkingen ontstaan en bij een maag- of darmziekte zal de pil minder goed werken. Als je borstvoeding geeft moet de pil na het voeden nemen en dan zes uur wachten met de volgende voeding. Anders kan het hormoon in de moedermelk terechtkomen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie