Vaginisme

Vrouwen die vaginistisch zijn, spannen onbewust de spieren van hun bekkenbodem aan wanneer iets hun vagina nadert of wanneer deze wordt aangeraakt. Dat spannen gebeurt soms al voordat er iets in de vagina wordt gebracht, zoals een vinger of tampon. Maar vooral penetratie wordt moeilijk of zelfs onmogelijk.

Het is niet zo dat alle vrouwen die spannen wanneer iets de vagina aanraakt of nadert, meteen vaginistisch genoemd worden. Het kan ook zijn dat iets niet lukt omdat je gespannen bent. Pas wanneer het telkens weer gebeurt, is er een grote kans dat je vaginisme hebt.

Wie krijgt het?

Er zijn diverse onderzoeken waaruit is gebleken dat vrouwen die vaginistisch reageren vaak psychische problemen hebben, zoals angst en depressie. Ook zijn er onderzoeken die aantonen dat angstige gedachten voor penetratie een belangrijke rol spelen. In enkele gevallen wordt er een lichamelijke oorzaak gevonden. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een ontsteking of wondje in de vagina. Ook kan de ingang van de vagina te nauw zijn, waardoor een penis niet naar binnen kan.

Vicieuze cirkel

Het aanspannen van de bekkenbodemspieren is een natuurlijke reactie op pijngevoel en op angst voor eventuele pijn. Het is een onbewuste reactie van het lichaam op gevaar. Bij herhaling van deze reactie ontstaat er op den duur een reflex. Vaak is de vrouw in kwestie zich daar niet of nauwelijks van bewust. Dat betekent ook dat dat de reactie niet tegen te houden is, ook niet als de vrouw daar erg haar best voor doet.

De behandeling

Bij een behandeling is het belangrijk dat de angst afneemt. Dat kan bijvoorbeeld door stapsgewijs te oefenen met thema’s die de vrouw nu vermijdt of die angst oproepen. Ook kan de hulp van een bekkenbodemfysiotherapeut worden ingeschakeld.

De vrouw leert ontspanningstechnieken en oefent met pelottes. Dit zijn gladde kunststof cilinders met een ronde top. Deze kunnen gebruikt worden om de vaginale opening op te rekken en soepeler te maken, waardoor penetratie weer mogelijk wordt. In de meeste gevallen zijn de vrouw dit thuis gaan oefenen. Verder staat in de behandeling het genieten van seksualiteit op de voorgrond.

Ondanks dat het ontzettend lastig kan zijn, is het belangrijk om de negatieve gedachten rondom het vaginistisch reageren niet voorop te laten staan. Seks is meer dan penetratie alleen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie