De reisverzekering- en annuleringsverzekering

vliegangst

Als je op vakantie gaat is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Dit is een verzekering die de schade uitkeert die ontstaat tijdens je reis, zoals de kosten van medische hulp of diefstal van je fototoestel. Het is een aanvullende verzekering op je andere polissen. Je reisverzekering keert namelijk uit als de andere verzekeraars dit niet doen. Reizen voor je werk valt niet onder deze dekking.

Voor je een reisverzekering afsluit zal je moeten kiezen welke verzekering voor jou geschikt is. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Als je niet vaker dan één of twee keer per jaar op vakantie gaat, dan is een kortlopende reisverzekering voldoende. Je sluit deze verzekering af voor dezelfde periode als je vakantie. Als je vakantie is afgelopen stopt de reisverzekering automatisch.

Als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat, dan is een doorlopende reisverzekering handiger. Je bent dan hele jaar door verzekerd. Dit is handig omdat je dan niet steeds apart een reisverzekering hoeft af te sluiten. Een doorlopende reisverzekering wordt ieder jaar automatisch verlengd.

Europa of wereldwijd?

Als je op vakantie gaat in Europa, of in één van de landen rondom de Middellandse Zee, dan is een reisverzekering met Europadekking voldoende. Ga je verder weg, dan kun je beter een reisverzekering met werelddekking afsluiten. Voor deze uitgebreidere dekking betaal je uiteraard meer premie.

Bij de meeste aanbieders van reisverzekeringen staat in de voorwaarden dat de vakantie maximaal zestig dagen achtereen mag duren. Als je langer gaat is een aparte reisverzekering nodig: de wereldreisverzekering of de globetrotter verzekering. Een beperkt aantal verzekeraars heeft echter wel een dergelijke reisverzekering in hun assortiment opgenomen.

Avontuur

Als je een avontuurlijke vakantie hebt geboekt of gevaarlijke sporten gaat beoefenen, zoals bergbeklimmen, abseilen of parachutespringen, dan moet je hiervoor een aparte reisverzekering afsluiten. Let goed op als je op wintersport gaat. Het kan zijn dat deze vakantie niet onder de standaarddekking van je reisverzekering valt. Dit verschilt per verzekeraar.

Annuleringsverzekering

Naast het afsluiten van een reisverzekering, is een annuleringsverzekering aan te raden. Als je een reis afzegt, moet je annuleringskosten betalen aan de reisorganisatie. Maar als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten, dan krijg je de annuleringskosten vergoed van je verzekeraar.

Wel zijn er een aantal voorwaarden waaraan de annulering moet voldoen. Zo krijg je alleen de kosten vergoed als er een goede reden is om de reis af te zeggen. Dit is bijvoorbeeld het geval als een familielid ernstig ziek wordt of overlijdt.

Ook kun je gebruik maken van je annuleringsverzekering als je tijdens je vakantie door onvoorziene omstandigheden eerder naar huis moet. Voor de dagen die je mist krijg je dan een vergoeding. Lees wel altijd goed de poliswaarden door voordat je de verzekering afsluit, want ook hier kent elke verzekeraar zijn eigen voorwaarden.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie