Dikke opgezwollen enkels bij zwangerschap (oedeem)

Gezwollen enkels tijdens de zwangerschap, ongeveer de helft van de vrouwen krijgt aan het eind van de zwangerschap last van vochtophopingen in de enkels, voeten maar ook in de vingers, polsen, het gezicht en andere lichaamsdelen. Dit wordt ook wel oedeem genoemd. Vrouwen van ouder dan 35 of ouder hebben vaak extra last van opgezwollen enkels en vochtophopingen.

Waarom krijg je opgezwollen enkels tijdens de zwangerschap? Het filtersysteem van je nieren werkt tijdens de zwangerschap niet zo goed als normaal en kan ook niet zo goed overtollig vocht afvoeren. Dat zie je met name ook na de bevalling, wanneer je gezwollen enkels nog dikker kunnen worden. Dat komt doordat alle extra weefsels die tijdens de zwangerschap nodig waren om de baby te laten groeien en te voeden niet langer nodig zijn. Deze weefsels worden afgebroken en als urine afgevoerd via de nieren.

De nieren zijn echter niet in staat om op de juiste manier met al het extra vocht om te gaan en slaan het vocht op in delen langs de bloedvaten tot de nieren klaar zijn voor de verwerking. Soms kunnen je enkels zo opgezwollen zijn dat je huid op de onderbenen helemaal strak gespannen staat en gaat glimmen en erg onprettig aanvoelt.

Wat kun je doen tegen opgezwollen enkels?

Het beste is om in beweging te blijven. Gewoon zwemmen of zwangerschapszwemmen waarbij je oefeningen in het water uitvoert, vermindert de pijn en zwellingen en verhelpen kramp. Je kunt ook steunkousen dragen. Het is belangrijk om je bloedsomloop goed op gang te houden. Wanneer je opgezwollen enkels hebt, leg ze dan altijd hoog als je gaat slapen of als je rustig op de bank zit. Nog beter, laat je voeten lekker masseren door je partner.

Lees 3 reacties

3 reacties

 • mirjam

  Hoi! Ik ben ongeveer 8 weken zwanger en heb ineens erg opgezette voeten, enkels en onderbenen. Kan dit nu al?
  M.vr.gr. Mirjam.

 • Rigomoushi

  Hoi hoi,..
  Ik ben nu 16 weken zwanger,.. maar ook ontzettende opgezette voeten al!! Jeetje… wat moet dat worden als wij 35 weken zwanger rondlopen!!
  Iemand nog bruikbare andere tips?

 • joj

  Nee, dat kan echt niet! Wellicht is er wat anders aan de hand.

Geef een reactie