Hoofdpijn bij zwangerschap

In de eerste fase van de zwangerschap ervaren veel vrouwen hoofdpijn. Deze pijn wordt veroorzaakt door hormonen die voor een ontspanning van de bloedvaten in de hersenen zorgen.

Als je moe, misselijk of gespannen bent of problemen hebt met je ogen, kan de hoofdpijn erger zijn of eerder voorkomen. Als je voor je zwangerschap last had van migraine, kan de hoofdpijn tijdens de eerste drie à vier maanden van de zwangerschap ook erger zijn.

Hoofdpijn en zwanger, wanneer naar de dokter? De meeste vormen van hoofdpijn stoppen na een paar ongemakkelijke maanden, zware hoofdpijn aan het eind van de zwangerschap komt zelden voor. Als je de laatste 12 weken voor de geboorte toch last hebt van hoofdpijn die zich voornamelijk in je voorhoofd en het gebied rondom je ogen concentreert, neem dan contact op met je vroedvrouw of gynaecoloog.

Er bestaat een zeldzame, maar zeer gevaarlijke zwangerschapscomplicatie die pre-eclampsie heet, waarbij extreem veel vocht vast wordt vastgehouden door het lichaam. Meestal heb je dan gezwollen enkels, een hoge bloeddruk en eiwit in je urine. Als je deze complicatie hebt, voel je je in het begin goed maar kun je later hoofdpijn en andere symptomen krijgen.

Wat kun je zelf doen? – Probeer de exacte plaats van de pijn vast te stellen en druk twee of drie minuten op deze plek om de pijn te verlichten. – Je kunt lavendel- en paardenbloemthee drinken tegen de hoofdpijn. – Je kunt je hoofd masseren waarbij je net doet alsof je je haar wast. Let er wel op dat je de huid van je hoofd aanraakt en niet alleen je haar. – Vermijd zoveel mogelijk cafeïne en voedsel dat E-nummers bevat. – Als je hoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning, kan het helpen om aan lichaamsbeweging te doen. – Je kunt yoga- en ontspanningsoefeningen proberen. Bekijk onze ontspanningsoefeningen. – Je kunt acupunctuur overwegen. Hierdoor komen de energiebanen weer vrij zodat de pijn vermindert.

Op het moment dat je veel last hebt van hoofdpijn, neem dan altijd even contact op met je huisarts om dit te bespreken.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie