Stuitligging bij het indalen

Stuitligging

Stuitligging. Tussen 20 en 25 weken zwangerschap ligt éénderde van alle baby’s in stuitligging. Naar mate de zwangerschap vordert, draaien de meeste kinderen. Na 32 weken ligt 10 tot 15% nog in de stuitligging. Rondom de uitgerekende datum ligt nog maar 3% van de kinderen in stuitligging.

Tegen het eind van je zwangerschap gaat je baby indalen. Tijdens het indalen gaat je baby met zijn hoofd naar beneden liggen, de beste positie voor de geboorte. Een klein aantal baby’s gaat echter verkeerd liggen, namelijk met de billen naar beneden: stuitligging.

Tussen 20 en 25 weken zwangerschap ligt éénderde van alle baby’s in stuitligging. Naar mate de zwangerschap vordert, draaien de meeste kinderen. Na 32 weken ligt 10 tot 15% nog in de stuitligging. Rondom de uitgerekende datum ligt nog maar 3% van de kinderen in stuitligging.

Soorten stuitliggingen – Voetligging, waarbij een of beide bennen naar beneden gestrekt zijn; – Half onvolkomen stuitligging , waarbij één been gestrekt naar boven is en één been ‘opgevouwen’ zit tegen de bil aan; – Volkomen stuitligging, waarbij het kindje als het ware in de kleermakerszit zit – Onvokomen stuitligging, waarbij de benen helemaal langs het lichaam omhoog zijn gestrekt

Hoe kan het dat je baby bij het indalen in een stuitligging terecht komt? – Het kan zijn dat de baby wat groter is en het bekken van de moeder aan de smalle kant; – De baarmoeder ligt misschien niet helemaal goed, waardoor er niet genoeg ruimte is voor de baby; – Je bekken kan trechtervormig zijn en bij tweelingen gebeurt het dat een baby met het hoofd naar beneden ligt en de andere in stuitligging ligt – Een aangeboren afwijking van je kind

Stuitligging van je baby is niet wenselijk en kan zelfs risico opleveren voor zowel moeder als baby. Tegenwoordig wordt bij een stuitligging meestal een keizersnede overwogen zodat de geboorte kan worden gemanipuleerd en er minder kans op complicaties bestaat. Wanneer de baby is ingedaald en in stuitligging ligt, probeert de verloskundige vaak je onderbuik te manipuleren om de baby uit zichzelf te laten draaien in de juiste positie.

Wat kun je zelf doen om de stuitligging te beïnvloeden? – Houding: door met regelmaat op je knieën te gaan liggen zou je de baby meer ruimte geven om te kunnen draaien; – Het smeren van verse gember op je kleine tenen voordat je naar bed gaat; – Yoga: door iedere dag 20 minuten op handen en voeten te gaan staat, met je onderarmen plat op de grond en je billen hoger dan je hoofd. Als je met deze oefening begint vanaf de 32e week, kun je stuitligging voorkomen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie


*

HTML tags zijn niet toegestaan.