Bigorexia: de verslaving aan sport

Biogerexia is een aandoening waarbij de patiënt het idee heeft dat zijn of haar lichaam te weinig spieren bevat en te veel vet. Bigorexia is ook wel bekend als de sportverslaving. Wie aan bigorexia lijdt, kan niet meer zonder sport en voelt zich niet goed wanneer hij of zij geen sportieve activiteiten meer kan uitvoeren.

Bigorexia is het tegenovergestelde van de eetstoornis anorexia. Iemand met anorexia ziet in de spiegel veel lichaamsvet, terwijl de patiënten vaak erg mager zijn. Bij bigorexia zien sporters zichzelf als erg iel, terwijl ze in werkelijkheid vaak groot en gespierd zijn. Bigorexia gaat doorgaans niet alleen over nog gespierder willen worden. Tijdens het sporten wordt er een stofje aangemaakt in de hersenen, endorfine, dat zorgt voor een lekker gevoel. Dit gevoel kan verslavend werken waardoor de sporter steeds vaker zal sporten om dit lekkere gevoel weer te krijgen.

Wie krijgt het?

Iedereen die een sport beoefent, kan in principe bigorexia krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat de verslaving met name voorkomt onder bodybuilders en hardlopers. Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat alle bodybuilders en hardlopers potentiële biogorexia patiënten zijn. Zolang je met plezier sport en dit niet dwangmatig gaat worden, is er niets aan de hand.

Het verschil met een ‘normale’ sporter wordt duidelijk wanneer het gedrag van de sporter in het dagelijks leven drastisch verandert. Waar iemand met anorexia continu denkt aan eten, draait het leven van iemand met bigorexia alleen nog om de sport. In plaats van een hobby of verzetje wordt het een obsessie. De gevolgen kunnen zowel sociaal, psychologisch als fysiek erg zwaar zijn. Je relatie kan onder druk komen te staan, maar ook de spieren krijgen nauwelijks kans om zich te herstellen.

Onderneem actie

De ideale situatie is dat men lekker van de sport kan genieten zonder dat er sprake is van een verslaving, want sporten heeft natuurlijk een heleboel voordelen. Mocht je het idee hebben dat het sporten toch dwangmatig wordt en het nadelige gevolgen voor je privéleven heeft, onderneem dan actie en neem bijvoorbeeld contact op met je huisarts of een psycholoog.

Alarmerende signalen zijn onder meer:

-Je krijgt last van ontwenningsverschijnselen als je ermee stopt.

-Je gaat vaker sporten dan dat je vooraf had gepland.

-Doordat er (te) veel tijd in het sporten gaat zitten, komen andere activiteiten in de knel.

-Je gaat door met sporten, ook als er al nadelige effecten zichtbaar zijn.

Lees 2 reacties

2 reacties

  • psycholoog Jan Schrans

    In principe kan men aan alles verslaafd geraken, ook aan sport. De oorzaken hiervan zijn talloos.

  • Anoniem

    Het is inderdaad mijn ervaring dat vele sporters vooral verslaafd geraken door de werking van de endorfines tijdens de inspanning waardoor ze een gevoel van www.psycholoog-jovo.be/depressie-behandeling/neerslachtigheid doen verdwijnen en zelfs een licht eufore toestand ervaren.

Geef een reactie