Posttraumatische stressstoornis

Iedereen is wel eens angstig. Angst hebben we soms nodig om onszelf te beschermen. Maar als de angst heel groot is en je de grip op het dagelijks leven kwijt raakt spreken we van een angststoornis. Er zijn verschillende angststoornissen. Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is hier één van.

Wat is een posttraumatische stressstoornis?
Een posttraumatische stressstoornis is een hevige stressreactie op een schokkende gebeurtenis. De oorzaken kunnen sterk verschillen. Oorzaken kunnen zijn: een vliegtuigongeluk, aanranding, verkrachting, beroving, oorlogservaringen of een confrontatie met iemand die ernstig gewond of dood is.

Kenmerken posttraumatische stressstoornis
Mensen met een posttraumatische stress-stoornis verliezen de controle. Ze zijn hun grip op het dagelijkse leven kwijt en voelen zich vaak machteloos. Ook zijn ze vaak het vertrouwen in hun zelf en in anderen kwijt.

Een posttraumatische stressstoornis gaat vaak gepaard met lichamelijke klachten en/of gevoelens van angst en depressie. Het ene moment kan het slachtoffer last hebben van herbelevingen en het andere moment is hij of zij gevoelloos.

Mensen met een posttraumatische stressstoornis hebben vaak de volgende klachten:
-Overgevoeligheid en schrikachtigheid
-Somberheid en gebrek aan plezier en interesse
-Vermoeidheid en concentratieproblemen
-Gebrek aan rust of geduld
-Constant alert
Gespannen en geen vertrouwen

Herken je de bovenstaande verschijnselen dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij zal je doorverwijzen naar een instelling voor geestelijke gezondheidszorg of een psycholoog.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie