Bietensap helpt bloeddruk te verlagen

Dagelijks een glas bietensap kan de bloeddruk verlagen bij patiënten met hypertensie (hoge bloeddruk). Dat blijkt uit een nieuwe studie.

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van Queen Mary, University of London en is gepubliceerd in het tijdschrift Hypertension.

Nitraat

Wetenschappers onderzochten welke impact nitraat heeft op de bloeddruk bij ratten. Vervolgens bevestigden zij hun bevindingen in een kleine studie met 15 patiënten met een hoge bloeddruk.

Nitraatrijke groeten zijn onder andere:

Suikerbiet

Sla

Kool

Venkel

Bietensap bevat ongeveer 0,2 gram nitraat. Een grote kom sla of twee bieten bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid nitraat volgens de wetenschappers.

Studie

De deelnemers (acht vrouwen en zeven mannen) hadden allemaal een bovendruk van 140 tot 159 mmHg. Ze gebruikten hiervoor geen medicijnen. De deelnemers kregen 250 ml bietensap of water. Daarna werd hun bloeddruk gemeten. De bloeddruk van de bietensapdrinkers daalden met 10 mmHG.

De onderzoekers waren verrast door hoe weinig nitraat nodig was om zo’n groot effect te zien.

Onderzoeker Amrita Ahluwalia: “We hopen dat meer nitraatrijke groenten, zoals groene bladgroenten of rode bieten, een levensstijl kan zijn die je cardiovasculaire gezondheid verbeterd”.

Bron: artikel – Medicalnewstoday

Lees 3 reacties

3 reacties

  • Jasper

    Knoflook schijnt ook te helpen tegen een hoge bloeddruk

  • Denise

    Lijkt mij trouwens niet erg lekker! Iemand het wel eens gedronken?

  • Hester

    Bietensap is voornamelijk om de bloeddruk te stabiliseren. Ik heb vaak last van een lage bloeddruk en ook dan wordt bietensap aangeraden!

Geef een reactie