Eten uit onrust: wat kan je doen?

0
1534

Je was zo goed op weg. Je had netjes voor jezelf op een rijtje waarom je je eetgedrag wil veranderen, je had een eetdagboek bijgehouden om de knelpunten op te sporen en je had je eetbuien zo goed onder controle.

Je was zo goed op weg. Je had netjes voor jezelf op een rijtje waarom je je eetgedrag wil veranderen, je had een eetdagboek bijgehouden om de knelpunten op te sporen en je had je eetbuien zo goed onder controle.

Het gaat mis
En dan in één keer gaat het weer mis. Om de één of ander ogenschijnlijk onverklaarbare reden leg je je verzadigingsgrens steeds een beetje verder weg en eetbuien sluipen weer langzaam je eetpatroon binnen. Voor je het weet zit je in dezelfde negatieve spiraal als een tijdje geleden. Hoe kan dat?

Onrust
Voor ieder persoon kan dit een andere reden hebben, maar de grote overeenkomst tussen alle redenen is terug te leiden naar één grote factor: onrust.

Bij de meesten onder de emotie-eters is namelijk niet zozeer het eetgedrag het grootste probleem, maar datgene wat het eetgedrag uitlokt. De werkelijke reden waarom je troost en rust zoekt in eten.

Als je die redenen niet voor jezelf op een rijtje krijgt, is de kans heel groot dat eetbuien steeds weer de kop op blijven steken.

Emotie-eters en excuses
Emotie- eters zijn doorgaans zó goed in het vinden van excuses. ‘Ik heb zo’n drukke dag gehad op kantoor, ik moet nu echt eventjes wat eten.’ Of: ‘het was zo’n vervelende week, ik wil nu gewoon wat lekkers. Die ene keer maakt toch niet uit?!’

Excuses blijven elkaar opvolgen, en daar gaat de negatieve spiraal weer naar beneden.

Face your fears
Zoek dus uit wát jou tot eten aan zet. Het kan ongelooflijk confronterend zijn en hele nare dingen naar boven brengen. Je kan dit alleen doen, je kan er ook professionele hulp bij zoeken.

Face your fears! Want dat is hetgeen jouw eetbuien beïnvloed.

Vervelende gevoelens dempen
Het zit namelijk zo: wanneer je (bijna) altijd onrust bij je draagt, kan die onrust door iets of iemand aangewakkerd worden en omslaan in grotere onrust, depressieve gevoelens, verdriet, enzovoort.

En wat doen veel mensen wanneer ze opbouwende negatieve gevoelens hebben? Precies hetzelfde als wanneer iemand hoofdpijn heeft: iets nemen om de pijn te stillen. Negatieve gevoelens kunnen namelijk ook als pijn worden ervaren. En eten dient op zo’n moment als pijnstiller: het dempen van vervelende gevoelens.

Jouw pijnstiller
Stel jezelf een emotie voor als een parabool: onrust sluimert altijd op de achtergrond, een gebeurtenis wakkert de emotie aan, en de onrust neemt in kracht toe. Dit voel je, waarop je vaak op zoek gaat naar jouw pijnstiller. Je eet, voelt je (meestal) voor korte tijd gerustgesteld of tevreden en de sterkte van de emotie neemt af. Maar de onrust blijft aanwezig op de achtergrond.

Wat vaak gebeurd na zo’n pijnstillende eetbui is de teleurstelling in jezelf, soms zelfs woede en walging, wat weer negatieve emoties oproept. En daar gaat de parabool weer: de heftigheid van de onrust neemt toe en een eetbui ligt op de loer.

Wat heel belangrijk is om te weten, is dat er nog nooit een emotie is geweest die qua continue heftigheid 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar heeft geduurd.

Onrust kan altijd aanwezig zijn, maar een emotie fluctueert qua heftigheid. En emotie- eters gaan meestal vlak vóór of net op het hoogtepunt eten, om gevoelens te dempen.

Maar een emotie gaat ALTIJD voorbij. Ook zónder eten! Het duurt dan waarschijnlijk wat langer voor het hoogtepunt gepasseerd is, maar de winst is uiteindelijk groter: je hebt niet gegeten! Heb je ooit wel eens dat trotse gevoel gehad?

Een aantal tips op een rij:

  • Probeer (eventueel met hulp; je hoeft het niet alleen te doen!) te achterhalen wát jouw eetbuien uitlokt. Zoek naar een manier om daar mee om te gaan.
  • Inventariseer of er een patroon zit in je eetbuien: ’s avonds, op momenten dat je alleen bent, nadat je bepaalde mensen hebt gezien of gesproken, enzovoort. Zie je een bepaald patroon, probeer dan op voorhand maatregelen te nemen om die situaties op te vangen.
  • Zoek een afleiding (die niet eetbaar is) voor tijdens het hoogtepunt van een emotie. Doe iets met je handen, zo kun je niet gaan eten! Kijk eventueel op de klok en spreek af met jezelf: als ik over een uur nog steeds mijn emotie in dezelfde heftigheid voel (heel eerlijk zijn!), ga ik kijken of ik het nóg een uur kan volhouden.
  • Zoek een buddy: iemand die jij vertrouwt en die jouw probleem kent. Vraag aan deze persoon of je hem/ haar mag bellen tijdens heftige emoties en de strijd tegen jezelf en een eetbui.
  • Probeer zo min mogelijk ‘eetbui- voer’ in huis te halen. Als het er niet is, kan je het ook niet eten!
  • Niet stiekem eten! Het negatieve gevoel over jezelf wordt daar alleen maar groter door, wat uiteindelijk weer een eetbui uit kan lokken. Gebruik eventueel je buddy om je stiekeme eetbuien tegen op te biechten.
  • En als laatste: heb vertrouwen in jezelf! Je kunt meer dan je zelf denkt. Neem de controle over je eigen leven weer terug in de hand!

Voor de moeilijke momenten
Om je de moeilijke momenten door te helpen, verwijs ik terug naar een schema dat ik al eens eerder gegeven heb. Ten tijde van hoge nood: volg de stappen en achterhaal wat er wérkelijk aan de hand is.

Eetbui

Je hebt nu een aantal weken achterhaal wat meer informatie en adviezen gekregen over hoe je kunt omgaan met eetbuien. Zijn er nog onderwerpen op dit gebied waar jullie lezers behoefte aan hebben? Daar wil ik dan graag een volgende keer op ingaan!

En tot die tijd: veel succes!

Auteur: Valesca Malipaard (www.twitter.com/sophiavalesca)

Valesca is sinds 10 jaar werkzaam als (kinder)diëtist en bovendien zelf ervaringsdeskundige op het gebied van overgewicht. Zij schrijft regelmatig voor Healthylives.

Vraag stellen aan Valesca
Heb je een vraag aan Valesca? Stel je vraag via Twitter! twitter.com/HealthylivesNL

Lees ook de vorige artikelen van Valesca:

Ben jij een emotionele eter? Dit helpt!

Zo krijg je eetbuien onder controle

Eetgedrag veranderen? Volg deze stappen