Zelftest symptomen depressie

Test hier of je last hebt van een tijdelijke depressie bui of een echte depressie. Test om te zien of meerdere symptomen hebt van een depressie.

Het is maar weinig mensen gegund om altijd vrolijk te zijn. Een tijdelijke dip betekent ook dat je extra blij bent als een probleem opgelost is en je humeur verbeterd is. Maar er is een verschil tussen een tijdelijke depressieve bui en een echte depressie.

In Nederland lijden per jaar ongeveer 500.000 mensen aan een vorm van depressie. Mensen kunnen door tal van redenen terecht komen in een depressie, variërend van persoonlijker redenen tot aan de winterdepressie.

Ben je al minstens twee weken lang erg somber? Doe dan een van onderstaande testen om te zien of je meerdere symptomen hebt van een depressie.

1. Zelftest depressie van Mentaal Vitaal
De depressie zelftest op Mentaal Vitaal bestaat uit 20 vragen en het duurt ongeveer 5 minuten om hem in te vullen. De depressie zelftest is geen diagnose maar geeft een eerste indicatie voor depressieve klachten.

Mentaal Vitaal is een website van het Trimbos-instituut en Fonds Psychische Gezondheid. De depressie zelftest is een vertaling van de CES-D schaal (Center for Epidemiologic Studies Depression).

2. Zelftest depressie van Gezondheidsplein
Deze test is redelijk eenvoudig en bestaat uit 17 vragen. Op basis van je antwoorden kan worden vastgelsteld in welke mate je symptonen hebt van een depressie.

3. Zelftest depressie van Fonds Psychische Gezondheid
De Depressie Zelftest is een vertaling van de Edinburgh Depression Scale, ontworpen door de Britse psychiater prof. dr. John Cox. De test is door prof. dr. Victor Pop, hoogleraar Eerstelijnszorg te Tilburg, voor gebruik in Nederland vertaald, bewerkt en gevalideerd.

Het Fonds Psychische Gezondheid zet zich in voor:
– mensen met psychische problemen – en hun omgeving
– verbetering van de psychische gezondheid van mensen in Nederland

4. Zelftest depressie van GGZ Drenthe
De Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelde deze test voor huisartsen om te achterhalen de verschijnselen een patiënt binnen een bepaalde definitie van de ziekte depresssie vallen. Niet meer en niet minder. De test stelt dus geen diagnose, geeft u geen definitief uitsluitsel, maar wel een goede aanwijzing of u misschien aan depressie lijdt. De uitkomst kan wellicht aanleiding zijn om eens met uw huisarts te gaan praten.

De test is vooral bedoeld voor mensen die nog niet zo lang last hebben van hun klachten.

Lees 9 reacties

9 reacties

 • monique

  Heb het gevoel niet meer verder te kunnen in mijn leven,Zou liever het leven uit stappen, heb enorm veel schuldgevoelens na het overlijden van mijn man psychisch er niet meer bekwaam voor te zijn om voor mijn dochtertje te zorgen en moet ze bij mijn zus laten.wat ben ik voor een schepsel?

 • Paul

  @Monique: overweeg een keer met een professioneel iemand hierover te praten.

 • Norinde

  Vanaf wanneer ga je naar de huisarts met psychische klachten? Overal om mij heen zeggen ze dat ik hulp moet gaan zoeken, doe ik een testje op internet dan is de uitslag altijd dat ik maar eens naar de huisarts moet gaan. Ik heb na heel veel jaren twijfelen een afspraak gemaakt bij mijn huisarts, maar ik zou echt niet weten wat ik moet zeggen. En denk steeds… “zal ik de afspraak afzeggen”

 • Els

  Hoi Norinde,
  Gewoon zeggen dat je omgeving dit tegen je zegt, dat je nu een test hebt gedaan en dat je niet weet hoe het nu verder moet. Dan gaat een goede huisarts echt wel verder vragen…
  (Ik kan het zo makkelijk zeggen tegen een ander… uit mijn test kwam ook dat ik maar eens contact op moet nemen, ik zoek nog wat moed!)
  Succes!

 • Ruby

  Beste Monique,
  Ik hoop dat je je inmiddels veel beter voelt en dat je de juiste hulp hebt gekregen, zodat je een beter leven kunt leiden. Ik stuur je veel positieve energie langs deze weg.

 • Melissa

  Ik heb de laatste tijd steek vaker last dat ik me erg down voel en vooral erg snel geirriteerd raak. Dit is niet alleen erg vervelend voor mijzelf, maar ook voor de mensen om mij heen. Ik denk wel elke keer, waarom moet ik nou weer op deze manier reageren? Want ik weet wel dat ik fout zit, en dat ik niet zo negatief moet doen, maar eigenlijk gaat het gewoon automatisch. Ik vind dit erg vervelend en ik zou graag willen weten wat jullie hier over te zeggen hebben. Ik hoop dat jullie mij wat tips kunnen geven.

 • Sandra

  Een paar maanden geleden voelde ik mij erg somber. Ik bleek een depressie te hebben. Mijn huisarts verwees mij naar een therapeut voor een behandeling tegen de depressie. Ik moet zeggen dat dit erg goed heeft aangeslagen, ik voel mij momenteel een stuk beter in mijn vel zitten. Ik wil deze behandeling daarom ook iedereen aanraden.
  Op www.depressie.nl vindt je veel interessante informatie over depressie en de behandeling die ik gevolgd heb

 • melissa

  hey ken dat depri voelen
  bij is het allemaal begonnen de laaste maand van mijn zwangerschap
  ze hebben ontdekt dat mijn kind een waterhooft had en de bevalling sneller moest geregeld zijn
  na de bevalling moest mijn zoontje zo snel mogenlijk geopereerd worden het was kantje boordtje
  ok de operatie was geslaagt
  wat een opluchting
  maar toch bleef zijn hooft groter worden
  dan hebben ze besloten om nog een operatie te doen
  toen mijn zoontje in zijn kamer terug lag
  zag hij zo slap uit
  maar de volgende dag kwamen er problemen
  hij kon geen eten binnen houden alles braakte hij eruit
  licht kon hij ook niet verdragen
  dus weeral onder het mes mijn klein ventje
  nu heeft hij een chunt maar toch heb ik steeds angsten
  zijn dokter heeft met mij gepraat en zij dat hij in aanmerking komt voor verhoogt kindergeld
  door zijn aandoening
  dus ik alles opgestuurt
  en nu over een maand geleden kreeg ik een brief in mijn bus
  en hij komt niet in aanmerking
  is dit niet schandaling
  een kind met veel zorgen
  en wij worden er nog voor gestraft geen hulp
  ik voel me er niet goed bij
  elke dag ween ik
  als moeder doet het veel pijn
  dat ze ons niet willen helpen

  ik hoop snel iets te horen

  grtjes melissa

 • Jelly V.

  Via mijn huisarts werd ik gewezen op de uitgebreide depressietest op www.testjedepressie.nl.

Geef een reactie