Triggerpoint-therapie

Triggerpoints zijn kleine verhardingen, ook wel knopen genoemd, in spieren die niet goed meer functioneren. In deze knoopjes hopen zich afvalstoffen op en dat zorgt voor pijn. Triggerpoints zijn één van de meest voorkomende oorzaken van pijnklachten in ons lichaam. Bekende voorbeelden zijn hoofdpijn vanuit de nek en schouders of RSI.

Onze spieren zijn opgebouwd uit miljoenen microscopisch kleine deeltjes. Deze vouwen zich als vingers in elkaar vouwen. Om een spier in actie te laten komen, moeten deze deeltjes zich samentrekken. Normaalgesproken ontspannen de deeltjes zich weer als het lichaam tot rust komt.

Maar soms gebeurt dit niet. Door stress, ongezond eten of een verkeerde houding kunnen de spieren overbelast raken. Ook kan het zijn dat ze een opdoffer krijgen door een ongeluk of operatie. Hierdoor kunnen op bepaalde plekken kleine verkrampingen ontstaan. Dit belemmert de doorstroom van zuurstof en bloed door de spieren. Hierin hopen de afvalstoffen zich op.

Waar zitten de triggerpoints?

De triggerpoints kunnen op ruim zeshonderd plaatsen in je lichaam opduiken, op vaste plaatsen in de spieren. Het kenmerkende van triggerpoints is dat ze lang niet altijd zitten op de plek waar je pijnt hebt. Hoofdpijn houdt bijvoorbeeld vaak verband met triggerpoints in de hals. En rugpijn is vaak het gevolg van triggerpoints in de buikspieren. Dit wordt ook wel afgeleide pijn genoemd.

Hoe werkt triggerpoint-therapie?

De meeste triggerpoint-coaches werken met massage, dry needling, speciale spray en stretch. Massage kan tevens erg handig zijn voor als je zelf wilt leren hoe je de triggerpoint kunt behandelen. De triggerpoint-coach kan je laten voelen waar de knoopjes zitten, zodat je hiermee ook thuis aan de slag kan.

Sommige coaches werken naast de massage met dry needling. Dit is vergelijkbaar met acupunctuur. Bij dry needling wordt er een acupunctuurnaaldje direct in het triggerpoint gestoken. De bewuste spier trekt hierdoor even hevig samen. Hierna ontspant de spier zich weer en zal de knoop minder worden.

Daarnaast maken coaches gebruik van spray en stretch. Dit houdt in dat ze een koude spray op het triggerpoint spuiten. Dit zou zorgen voor een betere doorbloeding en een bevordering van de afvoer van afvalstoffen.

Regulier of alternatief?

Als de behandeling wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut, dan wordt de behandeling als reguliere geneeswijze aangemerkt. Wordt de behandeling echter uitgevoerd door een masseur, dan valt deze onder de alternatieve geneeswijzen.

Bron: Santé

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie