Zonnestraling – de drie ultra-V’s

Je huid wordt blootgesteld aan zonnestraling. Zonlicht is elektromagnetische straling, zoiets als röntgenstraling maar dan minder sterk. De zonne-energie die de aarde bereikt kan ruwweg worden ingedeeld in infrarood licht, zichtbaar licht en ultraviolet. Zonlicht is elektromagnetische straling, zoiets als röntgenstraling maar dan minder sterk. De zonne-energie die de aarde bereikt kan ruwweg worden ingedeeld in:

1. infrarood De zwakste energie die we kunnen ervaren als warmte.

2. zichtbaar licht

3. ultraviolet De sterkste energie die invloed heeft op de huid. Deze kan ook weer in drieën worden verdeeld – de drie ultra-V’s – met elk een ander, specifiek en zeer onwelkom effect.

UVC Het sterkst is het ultraviolet C (UVC), dat de meeste schade aan de huid kan aanrichten, maar dit ultraviolet C wordt tegengehouden door de ozonlaag. Deze straling is zeer gevaarlijl.

UVB De middelsterke soort is ultraviolet B (UVB). UVB-energie veroorzaakt de zwaarste schade aan de huid omdat de golflengtes hiervan direct werken op het DNA van onze genen. UVB is het sterkst in de middagzon en in de zomer, wanneer de zon het dichst bij de aarde staat. UVB-straling veroorzaakt zonverbranding en rimpels, etc.

UVA Ultraviolet A (UVA) is de zwakste van de drie soorten ultraviolette straling. In tegenstelling tot wat men vroeger meende, is UVA verre van ongevaarlijk. Anders dan UVB, dat in gematigde luchtstreken de atmosfeer slechts significant doordringt tussen tien uur ’s ochtends en vier uur ’s middags (in de zomermaande ligt dit hoger), is UVA vrijwel constant, de hele dag en het hele jaar.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie