De vervelende koortslip

Een koortslip is een virusinfectie van de huid op of rond de lippen. De klachten beginnen met branderig en tintelend gevoel, gevolgd door pijnlijke blaasjes.

Na enkele dagen gaan deze over in zweertjes die bedekt zijn met een korstje. De genezing van de huid duurt zo’n zeven tot tien dagen. Tijdens deze fase is de koortslip ook besmettelijk. Oppassen geblazen dus. Zodra de huid genezen is, kan het virus niet meer worden overgedragen.

Weerstand

Zelf draag je het virus helaas levenslang bij je. In periode van verminderde weerstand is de kans aanwezig dat die vervelende koortslip weer terugkomt. En vaak ook nog eens op dezelfde plek. Dit komt doordat het virus zich steeds weer terugtrekt in dezelfde zenuw. Vanuit deze schuilplaats slaat hij dus steeds opnieuw toe. Vooral bij schraal weer, streng vrieswier, felle zon en een verminderde weerstand van het lichaam wordt het virus actief. Dit is bijvoorbeeld het geval bij koorts, vandaar de naam koortslip.

Kwetsbaar

Het is belangrijk om je lippen goed te verzorgen. Vooral aan zee, op het water en in de sneeuw zijn de lippen extra kwetsbaar. Het uitdrogen van de lippen kun je voorkomen door ze te beschermen met vaseline op een lippenbalsem. Tijdens de wintersport en in de zomer kun je het beste een lipbeschermer met een zonnefilter gebruiken.

Dokter

Als de blaasjes na twee weken nog niet verdwenen zijn is het verstandig om een arts te raadplegen. Het kan namelijk zijn dat er bacteriën in de blaasjes zijn gekomen, die zodoende nog een andere infectie veroorzaakt hebben.

Baby’s

Een koortslip is lastig en pijnlijk, maar is niet gevaarlijk voor degene die de koortslip zelf heeft. Voor baby’s daarentegen is deze herpes infectie wel gevaarlijk en kan in het ergste geval zelfs dodelijk zijn. Vermijd dus lichamelijk contact met een baby als je een koortslip hebt.

Behandeling

Op deze manier kun je de koortslip het beste behandelen.

– Direct na het ontstaan kun je de vochtige blaasjes het beste

indrogen met een middel dat zinksulfaat of zinkoxide bevat.

– Houdt de wondplekjes schoon, zodat deze sneller kunnen genezen.

– Ingedroogde plekjes kun je beschermen met een vette lippenbalsem.

Last but not least: probeer je conditie op te krikken, zo heeft een koortslip veel minder kans.

Lees 1 reactie

Één reactie

  • Joke

    Zelf heb ik een goede ervaring,dat zo gauw er zich blaasjes vormen,die door te prikken met een in het vuur ontsmette naald.
    Dan met een wattenstaafje gedrenkt in een hoog percentage alcohol 70% (te koop bij de drogisterij ), te ontsmetten
    Dit voorkomt ook de korstjes op de lip..
    In ieder geval,deze methode kan ik n ieder aanbevelen.

Geef een reactie