Een beugel voor volwassenen

Niet alleen pubers dragen beugels, een beugel voor volwassenen is ook allang geen taboe meer. In sommige gevallen is een beugel zelfs noodzaak. Een afwijkende stand van het gebit, en vooral van de kaken, kan lichamelijke klachten veroorzaken zoals pijn in de kaakspieren, hoofdpijn en nekpijn.

Het grote verschil tussen volwassenen en kinderen is dat de kaakgroei bij kinderen door een beugel nog beïnvloed kan worden. Dit gebeurt met behulp van een buitenboordbeugel. Bij volwassenen is dit niet meer mogelijk. Als een volwassenen een overbeet heeft, is een kaakoperatie nodig.

Slotjesbeugel

Er is geen maximaal leeftijd voor het plaatsen van een beugel, wel is het zo dat het tandvlees en de tanden en kiezen in goede conditie moeten zijn. Bacteriën hechten zich namelijk gemakkelijk aan een beugel. Hierdoor kan een ontsteking van het tandvlees snel verergeren. Rokers hebben vaak last van geïrriteerd tandvlees. Hierdoor is het bij hen lastiger om een beugel te plaatsen.

De meeste volwassen krijgen een slotjesbeugel. Met een speciale lijm worden de slotjes op de tanden en kiezen geplakt. Door de slotjes komt een ijzerdraadje die met kleine elastiekjes aan de slotjes wordt vastgezet. Door de constante druk van de draad, verplaatsen de tanden en kiezen zich ongeveer een millimeter per maand. De slotjes kunnen metaalkleurig, wit of doorzichtig zijn.

Nieuwe methodes

Een nieuwe methode is de linguale beugel. Dit is een soort slotjesbeugel, maar dan aan de binnenkant van het gebit. Het voordeel is dat er aan de buitenkant niet te zien is dat je een beugel draagt, het nadeel is dat de beugel pijnlijker is dan een gewone slotjesbeugel en duurder.

Een andere methode is de doorzichtig, kunststof beugel. Door middel van een scan van het gebit fabriceert de computer een set van hoesjes die precies over de tanden passen. Elk hoesje wordt twee tot drie weken gedragen en een net wat andere vorm. Zo duwen de hoesjes je tanden langzaam in de goede stand. Deze methode is alleen geschikt voor beperkte afwijkingen, omdat de hoesjes minder kracht uitoefenen op het gebit dan een slotjesbeugel.

De hoesjes zijn vrijwel onzichtbaar en je kunt ze uitdoen tijdens het eten en tandenpoetsen. Het nadeel van deze methode is dat de behandeling vooraf door een computer is berekend, tussentijds valt er niets bij te sturen. Ook is het relatief duur.

Eten en drinken

Met een beugel kun je in principe alles eten en drinken. Wel vergroot het eten van iets kleverigs, zoals een toffee, of het afbijten van iets hards dat er iets aan je beugel kapot gaat. Doordat etensresten en bacteriën zich gemakkelijk aan de beugel kunnen hechten, is het belangrijk om je gebit goed schoon te houden.

Het beste kun je hiervoor een elektrische tandenborstel gebruiken, omdat deze het beste tussen alle hoekjes en gaatjes komt.

Wordt het vergoed?

Alleen bij aangeboren afwijkingen, een ernstige groeistoornis in het gebit of een sterk afwijkende kaakstand wordt orthodontie vergoed uit het basispakket. Wel vergoeden veel zorgverzekeraars orthodontie deels vanuit de aanvullende tandartsverzekering. De voorwaarden hiervoor lopen sterk uiteen. Laat je dus altijd goed voorlichten, zodat je niet voor onverwachte rekeningen komt te staan. Op de website van de Vereniging van Orthodontisten vind je een overzicht van de vergoedingen per zorgverzekeraar.

Zonder voorzorgsmaatregelen gaan de tanden en kiezen na afloop van de behandeling in de meeste gevallen weer schuiven. Om dit te voorkomen plakken veel orthodontisten een spalkje achter de tanden.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie