Gevoelige tanden

Elke keer als je een hap neemt van een zure appel, een ijsje eet of een hete koffie drinkt, schiet er een korte, scherpe pijnscheut door je tanden. Herkenbaar? Waarschijnlijk heb jij, net als vele anderen, last van gevoelige tanden. Hierbij reageren je tanden gevoelig op koude, warme, zure of zoete etenswaren of drank. De oorzaken van gevoelige tanden zijn divers, zoals cariës, tanderosie, versleten of lekkende vullingen of blootliggende tandhalzen.

Teruggetrokken tandvlees

Een bekende oorzaak van gevoelige tanden is teruggetrokken tandvlees. Hierdoor komt je tandbeen bloot te liggen. Tandbeen heeft een minder dichte structuur dan glazuur en is minder hard. In het tandbeen bevinden zich vele kleine kanaaltjes, tubili genaamd. Als deze kanaaltjes bloot komen te liggen, dan worden er pijnprikkels naar de tandzenuw doorgegeven. Elke keer als je tanden worden blootgesteld aan warme of koude vloeistoffen of etenswaren zal je die vervelende pijnscheut ervaren.

Tanderosie

Door de chemische inwerking van zuren, ook wel erosie genaamd, verdwijnt de glazuurlaag van je tanden en kiezen. Voorbeelden van drankjes die je beter niet te veel kunt drinken zijn frisdranken, vruchtensappen en vruchtenthee. Vooral cola en ijsthee zijn erg slecht voor je tanden. Kies liever voor water, melk, zwarte koffie en thee zonder suiker.

Te hard poetsen

Wie wil er niet een stralend wit gebit? Sommige mensen zijn hier zo op gebrand dat ze te hard poetsen. Niet alleen worden je tanden hier niet witter van, ook kan het leiden tot terugtrekkend tandvlees. Daarnaast kan je tandglazuur worden aangetast, waardoor je tandbeen bloot komt te liggen.

Ook het spoelen met mondwater is niet altijd zonder risico’s. Meerdere keren per dag spoelen kan juist gevoelige tanden in de hand werken. Dit komt doordat sommige mondwaters zuren bevatten. Let er bij het gebruik van mondwater dus op dat je altijd voor de neutrale variant kiest.

Tandenknarsen

Ondanks dat glazuur het sterkste materiaal van je lichaam is, is het nog steeds niet opgewassen de kracht van tandenknarsen of het op elkaar klemmen van de tanden en kiezen. In het ergste geval kunnen er barstjes optreden in je gebit. Deze barstjes zijn niet altijd zichtbaar, maar ze kunnen wel zorgen voor grote ongemakken. De symptomen worden in de loop van de tijd vaak erger. Een barst moet daarom zo snel mogelijk worden verholpen bij de tandarts.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie