Gezonde tanden

Het gebit krijgt veel te verduren, vele voedingsmiddelen moeten door onze tanden weg gekauwd worden. Om deze reden is het belangrijk om goed voor ons gebit te zorgen. Hiermee voorkom je mondinfecties, tandvleesontsteking en gaatjes.

Poetsen

Om te beginnen is het goed om minimaal twee keer op een dag je tanden goed te poetsen. Probeer hiervoor ’s morgens als je het ontbijt op hebt en ’s avonds voor je naar bed gaat aan te houden. Let er op dat je niet te hard op de tandenborstel duwt, een lichte druk is vaak al genoeg. Ook is het belangrijk na het eten altijd even goed te spoelen en na het eten van fruit of zure dranken een half uur tot een uur te wachten met het tandenpoetsen. Het tandglazuur wordt namelijk week door fruit en zure dranken en kan daardoor gemakkelijk beschadigen.

Tandenborstel

Ook de keuze voor een tandenborstel is belangrijk. Kies een zachte of middelharde tandenborstel die het gebit niet kan beschadigen. De borstel moet niet te groot zijn en de kop vrij kort. Zorg voor een goed handvat met grip zodat het gebruiken van de tandenborstel gemakkelijk is. Voor kinderen zijn er vaak speciale kindertandenborstels te koop. Er zit weinig verschil in met de hand of elektrisch poetsen. Wel verwijderen sommige elektrische tandenborstels tandplak beter.

Tandpasta

Kies een tandpasta die tandplak verwijdert en de tanden goed reinigt. Een tandpasta met fluoride gaat gaatjes tegen en versterkt het glazuur. Een tandpasta voor gevoelige tanden helpt klachten bij gevoelige tanden tegengaan. Door naast het poetsen te flossen, worden alle etensresten verwijderd. Flos voor het poetsen en let er op dat je het tandvlees niet beschadigt.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie