Wat zegt je tong?

tong

Je tong, een lichaamsdeel waar we niet elke dag bij stil staan of naar kijken.

Toch kan je tong je veel over je gezondheid vertellen. Problemen met hygiëne en medische problemen kunnen ontstekingen en verkleuringen of zelfs kanker veroorzaken. 

Gezond

Is jouw tong egaal roze van kleur en heeft deze geen oneffenheden of ruwe oppervlakken? Dan is jouw tong gezond. Aan de kleur en textuur zijn namelijk veel tongaandoeningen te herkennen.

Aandoeningen

Welke tongaandoeningen zijn er nu precies? Hier een aantal aandoeningen die je aan je tong kan ontwikkelen:

– Landkaarttong. Op een landkaarttong zitten kleine ontstekingen. Deze doen geen pijn, maar bevinden zich over de hele tong en lijken zich soms te verplaatsen. De oorzaak van deze aandoening is onbekend. Een behandeling is niet nodig, want de aandoening gaat vanzelf over. Dit kan echter wel enkele weken tot een aantal jaren duren.

– Harige tong. Bij een harige tong zit er een soort van begroeiing op je tong. Het is als het ware alsof er haren op de tong zitten. Ook de kleur van de tong is anders. Deze kan variëren van bruin, zwart, wit en zelfs groen komt voor. Dit wordt veroorzaakt doordat pigment neerslaat. Dit kan door bijvoorbeeld voeding, een dieet of een verminderd afweersysteem komen. Meestal geeft de harige tong geen pijnklachten en kan genezen worden door de hygiëne van de tong te verbeteren.

– Witte tong. Bij de infectie spruw wordt de tong door een witte laag bedekt. Dit komt door een overmatige schimmelgroei. Met een middel dat schimmel doodt, kan dit eenvoudig behandeld worden.

– Rode of bleke tong. Een rode of bleke tong kan door een vitaminetekort of kwaadaardige bloedarmoede veroorzaakt worden.

– Bultjes en zweren. Zweren en bultjes op de tong kunnen door verschillende infecties, ziekten en allergieën veroorzaakt worden. Raadpleeg bij twijfel een arts of tandarts.

– Tongkanker. Kwaadaardige tumoren bevinden zich meestal aan de zijkant van de tong of op de bodem van de mond. Tongkanker kan zich snel verspreiden en het is zeer belangrijk om er in een vroeg stadium bij te zien. Ook je tandarts houdt dit in de gaten. Zorg dus dat je regelmatig een bezoek aan de tandarts brengt.

Hygiëne

Om aandoeningen aan je tong te voorkomen is het belangrijk om goed op je hygiëne te letten. Maak ook je tong schoon als je je tanden poetst. Breng één of twee keer per jaar een bezoek aan de tandarts ter controle. Drink weinig alcohol en gebruik geen tabak. Probeer ook zuur of kruidig voedsel te vermijden als je merkt dat je hier irritaties op je tong van krijgt. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of tandarts. Hij kan kijken wat er aan de hand is en of een behandeling nodig is.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie