Afvallen: water drinken is belangrijk

Water is enorm belangrijk bij het afvallen, omdat er dan vele toxische stoffen vrijkomen die opgeslagen zijn in de vetcellen.

Sommige mensen drinken zich dik. Het nuttigen van bier en andere alcoholica, frisdrank, milkshake, vruchtensap en andere suiker bevattende dranken tikt behoorlijk aan. Deze dranken (ook verse vruchtensappen) behoren tot de verborgen vetmakers. Zelfs bij een normaal, evenwichtig dieet slaat de weegschaal door naar overgewicht bij excessieve drinkgewoonten. We zijn door deze onnatuurlijke dranken ons dorstgevoel kwijtgeraakt. De meeste mensen drinken te weinig water. Bij een gezonde, slankheidbevorderende leefwijze staat het drinken van voldoende water op de eerste plaats. Wil je afvallen, dan is water enorm belangrijk, omdat er dan vele toxische stoffen vrijkomen die opgeslagen zijn in de vetcellen.

Door heel veel water te drinken helpen we het lichaam te ontgiften. Ons lichaam bestaat voor 70 tot 80% uit water. Water kan nog meer helpen bij het afslanken door het koel te drinken; dat helpt om de lichaamsverbranding op te voeren.

Het beste van water is dat het geen calorieën bevat. Hoe meer je ervan drinkt, hoe meer je ervan gaat houden. De meeste mensen hebben gezondheidsbelemmerende drinkgewoonten. Men begint ’s morgens vaak met koffie om op gang te komen en weer bij de les te zijn. Koffie in overmaat verzuurt het lichaam; hierdoor worden de bijnieren gestresst, krijgt men meer trek en gaat het lichaam vocht vasthouden om de verzuring tegen te gaan. ’s Morgens is het lichaam nog bezig te ontgiften (dit gebeurt vooral ’s nachts, maar het gaat in de ochtend door tot ongeveer 12.00 uur). Tijdens deze ontgiftingsfase is water het beste wat men kan drinken omdat het meehelpt bij het proces. Ook het eten van fruit en rauwkost ondersteunt het lichaam bij het ontgiften. Vermijd dan frisdranken, melk en dieetdranken. Groene thee ’s morgens is oké, mits men er ook veel water bij drinkt. Let ook op vruchtensappen; zelfs versgeperste zitten vol vruchtensuiker, dat ook insulineresistentie kan veroorzaken, en bevatten extra calorieën die je beter kunt vermijden. Versgeperst vruchtensap kan wel gedronken worden, maar met mate dus vanwege de suiker en de extra calorieën. De meeste niet-versgeperste vruchtendranken zijn chemisch bereid en slecht voor het lichaam bij regelmatig gebruik. Ook het routinematig consumeren van alcoholische dranken draagt bij tot vetzucht vanwege de extra calorieën. Het is oké om een paar keer in de week een glas wijn te drinken, maar maak van alcohol geen dagelijkse gewoonte.

Het beste voor een slanke leefwijze is om alle dranken, behalve bepaalde theesoorten zoals groene thee en echte kruidenthee, te vervangen door water, en koffie te beperken tot na de lunch en voor het avondeten (na het avondeten liever geen koffie meer drinken, tenzij cafeïnevrij). Water staat op eenzame, grote hoogte wat vitaal en gezond afslanken betreft. Dat kan ik niet genoeg benadrukken. Het beste water is bronwater; water uit de kraan is echter minder slecht dan koffie, melk of frisdrank. Maar beter is het om het leidingwater te filteren ten einde het te ontgiften. Ook zijn er speciale watervitalisators te krijgen die het lichaam helpen met ontgiften en vitaliseren. Dat helpt om sneller vitaal te worden en af te slanken.

Het is het beste om van de ene dag op de andere over te stappen op het drinken van veel water. Het lichaam heeft zo’n drie maanden nodig om daar helemaal aan te wennen en zich weer in te stellen op een gezonde watervochtbalans. Meestal bemerk je al na twee tot drie weken verschil en voel je je veel fitter. Begin de dag goed met ‘s morgens vroeg twee glazen water te drinken, direct na het opstaan. In de ochtend drink je tussendoor en vlak voor de lunch minstens twee glazen. Tussen lunch en avondmaaltijd nog eens twee glazen en voor de avondmaal nog twee glazen. Als het te veel voor je is om dit allemaal meteen in een keer te doen, voer het dan op over een periode van drie weken.

Als je dit drie maanden hebt gedaan, is je dorstregelcentrum weer volledig in balans en het teveel aan toxines en zout weggespoeld. Dan kan het lichaam jou zelf te kennen geven wanneer je dorst (tekort aan water) hebt. Het enige is dat je vaker naar het toilet moet. Als je lichaam vocht vasthoudt, dan is meer water drinken juist goed. Vocht vasthouden heeft met de bijnieren te maken en meer drinken zal de bijnieren ontlasten. Positieve bijwerkingen van veel water drinken zijn dat het de bloeddruk zal normaliseren en dat het goed is voor mensen met diabetes type 2 en een verhoogd cholesterolgehalte.

Verder heb je eerder een gevoel van verzadiging bij het eten als je eerst één tot drie glazen water achter elkaar drinkt. Wanneer je trek hebt tussen de maaltijden door, drink dan een paar glazen water en je zult merken dat je trek afneemt. Zo niet, eet dan wat fruit en maximaal tweemaal daags wat noten. Neem overal waar je naartoe gaat je fles water mee (en ook wat fruit). Zorg ervoor dat je in de auto water en fruit hebt liggen. Drink regelmatig. Naast water kun je thee drinken (zonder suiker of melk) als je wat warms wilt, maar thee vervangt het water niet. Verse, natuurlijke vruchtensappen zijn op afstand de derde keuze omdat deze wel calorieën bevatten. Af en toe een dieetdrank is oké, zolang het niet tot een dagelijkse gewoonte wordt.

Door: Roy Martina (Arts), www.roymartina.com

Aanvulling redactie: onderzoek toont aan dat 1,5 tot 2 liter water per dag gezond is voor je lichaam. Overschrijd deze grens niet.

Lezers van dit artikel lazen ook:

Lees 19 reacties

19 reacties

 • wel.kom.

  sorry maar dit kan nooit goed zijn 15 glazen water is 2en halfve liter water per dag plus nog vocht van iets anders kan voor je nieren nooit goed zijn

 • iris

  5 x 3 glazen water= 15 glazen water, komt neer op 3,75 liter water! je kan ook te veel drinken. Bovenwaarde is max. 2,5 liter. Met deze hoeveelheid spoel je al je mineralen je lijf uit!

 • suzan

  Wat kun je het beste doen als je een snoepert bent, en alsmaar door blijft eten?
  vervangen door water of iets anders?

 • pseudowetenschap

  Bronwater gezonder dan kraanwater?
  Groene thee is okee mits je er veel water bij drinkt?

  Ik hoop dat de lezers kritisch zijn…

 • meisje

  ik ben 15 jaar en ik drink 4 liter water per dag.. en dan heb ik de melk en thee enzo nog niet eens meegerekent. Dat moet ik voor me nieren. maar ik doe het al vanaf me 4de jaar.
  maar zo slecht is het toch niet als je veel water drinkt?

 • Joey

  Je moet uitkijken dat je niet teveel water achter elkaar drink. op dat moment verzuip je je eigen lichaam.

 • David

  Maar niet te vaak een dieetdrankje he! Het zijn deze fijne mensen die t goed weten, waardoor mensen té extreem gaan dieeten en weer terug vallen..

  Ga je me nu vertellen dat het drinken van melk niet goed is? En groene thee met mate?

 • Kim

  Dit lijkt me een erg omstreden artikel, en veel te veel water ook!! Ik drink eigenlijk de hele dag door groene thee, gewoon omdat ik het lekker vind! Kom op ongeveer 1.5 tot 2 liter per dag. Lijkt me voldoende, ik ga daar niet nog eens naast ook nog water drinken. Je kunt het ook overdrijven. Even licht mijn zakje in het hete WATER hangen is meer dan voldoende. Bovendien val ik dan ook echt wel af. (wel als je je eetpatroon aanpast natuurlijk) want mensen die zeggen dat groene thee slankmaakt….fabeltjes

 • Jaja

  Mensen die ook maar iets van het menselijk lichaam weten weten dat bijna dit hele artikel lariekoek is.
  Bijna 4 liter water per dag? tenzij je nierproblemen hebt is dat geen gezonde hoeveelheid.
  Nooit meer vruchtensappen, limonade of alcohol?
  Als je maar genoeg water drinkt iedere dag (zeg maar 1,5L) kunnen daar ook best een glaasje vruchtensap en een glaasje limonade bij, zeker als je eenmaal ontgift bent.

  Met een korreltje zout nemen dus dit artikel.

 • Jolien

  Volgens mij worden er “8” glazen water per dag geadviseerd. Er blijft dus zelf nog wat ruimte over voor een kopje koffie/thee en eventueel een glaasje wijn!

 • fanny

  wie kan mij helpen?
  ik heb een buikje van me tweeling zwangerschap over gehouden en sport al een jaar.
  ik ga in augustus trouwen en wil graag wat minder.
  ik snoep niet veel en ben ook niet zo,n eter.
  heeft iemand mischien een advies?

 • Waterkonijn

  Water doet de palen rotten
  De genenen die dat drinken zijn zotten.

 • Waterkonijn

  Leef maar gewoon een kilotje extra
  is voor vele vrouwen een mooi ogenblik voor de mannen.

 • vicky

  De Britse Jacqueline Henson (40) heeft zichzelf doodgedronken in een poging om te vermageren. Het LighterLife-dieet schrijft voor dat je vier liter water per dag moet drinken. De vrouw dronk deze hoeveelheid echter in een tijdsspanne van twee uur. Dat meldt The Daily Mail.
  (hahaha dus wees maar voorzichtig

 • dikmans

  Water ontgift het lichaam, en we moeten zelfs het kraanwater ontgiften. Volgens mij gewoon middeleeuwse praatjes over kwade levenssappen in het lichaam. De kwade stoffen zitten in de hersenen van de overmatige ontgifters. Ken mensen die willen afvallen en dan liters (11 liter in 2 dagen !) bier achteroverslaan. Ja dat zal best helpen !

 • marian

  ik drink ongeveer 2a3liter water per dag
  en drie keer per dag doe ik een schepje
  green tea fatburner er door ,verder eet ik
  ongeveer 1200 ck veel fruit en salades
  rijste wafels en val niet zo veel af .
  snoepen doe ik heel weinig af en toe een paar dropjes marian

 • Anoniem

  Lang voordat ik dit las, ben ik intuïtief overgestapt naar 1 à 2 kopjes witte thee en anderhalve liter water per dag. Het resultaat in combinatie met regelmatig (dus wekelijks inlineskaten en om de 2 dagen 25 x optrekken) is adembenemend! Heb 2 kinderen en dacht nooit meer zo fit te worden, het is gewoon een wonder en ik vrees mensen, dat het drinken van water daar voor iets tussenzit. Eet gezond, beweeg, laat los wat je niet gelukkig maakt en drink daarbij genoeg water. Nodig: discipline, discipline en discipline. Mijn lichaam, mijn huid, mijn nagels alles is nu mooi aan mij!

 • sceptisch

  Volgens mij is de heer Martina een grote charlatan! Zie ook You Tube en zijn website!

 • Denhaag bewoner

  Dus 1,5 liter per dag is wel goed voor iemand van 14 jaar ??

Geef een reactie