Gewichtstoename door glucose-fructosestroop

0
2131
blikje

De zoetstof glucose-fructosestroop, ook bekend als glucose- fructose siroop of HFCS, wordt in verschillende producten gebruikt. Frisdranken, koekjes, chips, snoep en ijs zitten er vol mee. In de jaren tachtig begon de Verenigde Staten en Canada de maissiroop (glucose fructose stroop) te verwerken in producten.

De zoetstof glucose-fructosestroop, ook bekend als glucose- fructose siroop of HFCS, wordt in verschillende producten gebruikt. Frisdranken, koekjes, chips, snoep en ijs zitten er vol mee.

In de jaren tachtig begon de Verenigde Staten en Canada de maissiroop (glucose fructose stroop) te verwerken in producten. De reden hiervan: het was vele malen goedkoper dan rietsuiker. Vooral de voedingsindustrie is er dol op.

Voordelen glucose-fructosestroop
Naast de goedkopere prijs kent de stof nog meer voordelen. De stof behoudt langer een zoete smaak, de producten met de stof zijn langer houdbaar en de stof is makkelijk te mengen met andere vloeistoffen. Reden genoeg voor de voedingsindustrie om de stof te verwerken in onder andere frisdranken, ijs, gebak, brood en koekjes.

Nadelen glucose-fructosestroop
Ondanks dat het product volgens verschillende wetenschappers veilig is, blijkt uit onderzoek dat de glucose-fructosestroop (HFCS) een grote bijdrage levert aan gewichtstoename. Verschillende wetenschappers zijn ervan overtuigd dat het product een dikmaker is. Tevens kan de stof volgens onderzoekers hoge concentraties kwik bevatten. Dit kan een groot gevaar zijn voor onze gezondheid.

Onderzoek glucose-fructosestroop
Uit een onderzoek van de Princeton Universiteit blijkt dat glucose-fructosestroop met een hoog fructosegehalte zorgt voor een opmerkelijke gewichtstoename. Een experiment met ratten heeft dit aangetoond. De ratten die de stof kregen toegediend ontwikkelden meer gewicht dan de ratten die tafelsuiker kregen. Dit terwijl de calorie-inname gelijk was. Ander onderzoek toont aan dat glucose-fructosestroop geen verzadigd gevoel geeft. Dit in tegenstelling tot gewone tafelsuiker. We worden er niet snel misselijk van, dus we eten er meer van. Het gevolg: een gewichtstoename.

Afvallen
Om op gewicht te blijven of net de laatste kilo’s kwijt te raken is het belangrijk om producten met HFCS te vermijden of te beperken. Er zijn tegenwoordig op de markt onder andere HFCS-vrije frisdranken verkrijgbaar.

Bron: Wijwordenwakker.org