Eetstoornissen

Risico eetstoornissen bij topsporters

eetstoornissen topsporters

Topsport houdt je fit en gezond. Helaas is dit niet altijd zo. Mensen die aan topsport doen hebben een hoger risico op het ontwikkelen van een eetstoornis. Voor topsporters speelt uiterlijk en gewicht vaak een belangrijke rol. Hierdoor ligt het gevaar van een eetstoornis op de loer.

Lees verder

Liarexia: de nieuwste eetstoornis

bingeeating

Na anorexia, boulimia en Binge Eating Disorder, is er een nieuwe eetstoornis gesignaleerd: liarexia. Mensen die lijden aan liarexia bestellen enorme porties eten wanneer ze samen zijn met anderen. Zijn ze eenmaal thuis, dan wordt dit extreem gecompenseerd met een streng rantsoen en fanatiek sporten.

Lees verder

Brideorexia

brideorexia

Elke vrouw wil er tijdens haar trouwdag goed uitzien. Dat is volkomen logisch. Maar sommige vrouwen slaan door in hun streven naar perfectie en gaan op een ongezonde manier lijnen. Voor hen is er de term brideorexia in het leven geroepen, wat vrij vertaald bruidsanorexia betekent.

Lees verder

Boulimia nervosa

Boulimia

‘Eten als een os door een psychische oorzaak’, dat is de betekenis van Boulimia nervosa. Bij deze psychische eetstoornis wordt het eten van grote hoeveelheden voedsel in korte tijd afgewisseld met braken of een periode streng lijnen.

Lees verder

Orthorexia nervosa

rauwegroenten

Orhorexia nervosa is een eetstoornis waarbij gezond eten de boosdoener is. Iemand met orthorexia heeft een obsessie voor extreem gezond eten. Het gaat bij deze stoornis niet zozeer om de hoeveelheid eten, maar om de kwaliteit.

Lees verder

Anorexia nervosa

tienerspiegell

Voor anorexia patiënten is afvallen een verslaving. Ze hebben een extreem verlangen om mager te zijn, ondanks dat ze dat al zijn. De gevolgen van een eetstoornissen kunnen groot zijn en zelfs fataal.

Lees verder