De voordelen van speltbrood

Speltbrood wordt steeds populairder en bekender. Maar wat is speltbrood precies en hoe gezond is het? Spelt, ook wel oergraan genoemd, is een graansoort net als tarwe en rijst. Het onderscheidt zich van andere ”˜bedekte’ granen doordat het kaf niet met de korrel is vergroeid. Bij tarwe en rijst moet het kaf eraf worden geraspt.

Bij spelt is de buitenste schil zo hard dat hij eraf gespeld moet worden. Vandaar de naam.

Tegenwoordig krijg je overal het advies om volkorenproducten te eten, omdat het zo gezond is. Dat is natuurlijk een goed advies, maar een nadeel is dat volkoren- en meergranentarwebrood vol zit met fytaten. Dit zijn antinutriënten die mineralen aan zich binden, waardoor deze vervolgens slecht kunnen worden opgenomen. Hoe meer fytaten in brood, hoe minder zink wordt opgenomen.

Vroeger werd brood op een ambachtelijke manier gebakken. Een proces dat veel tijd in beslag nam, ruim een week. Maar deze tijd was nodig om het natuurlijke enzymproces de kans te geven de fytaten af te breken.

Nu moet dit proces allemaal veel sneller, door de druk van hogere winstmarges en productieaantallen. Dat betekent dat tegenwoordig brood vol zit met fytaten.

Speltbrood bevat 40% minder fytaten dan tarwebrood. Verder zit er 10 tot 25% meer eiwitten in spelt dan in tarwe, bevat het veel complexe B vitaminen en een groot aantal hoogwaardige onverzadigde vetzuren. Bovendien is spelt licht verteerbaar waardoor je een betere bloedsuikerspiegel krijgt en minder snel een honger-gevoel.

Gevoelig voor tarwe Ons spijsvertering reageert niet goed op minderwaardig en commercieel geproduceerd voedsel.

Spelt wordt biologisch verbouwd, en is dus ideaal voor mensen die slecht op andere broodsoorten reageren. Denk aan mensen met een tarwe-allergie.

Ook goede alternatieven:

-Bruinbrood bevat minder fytaten dan volkorenbrood.

-Zuurdesembrood breekt fytaten af en heeft een veel langer rijsproces dan ander brood.

-Brood van gekiemde granen. Tijdens het kiemproces wordt een enzym gevormd dat in staat is de fytaten af te breken. (bron: Eet jezelf mooi, slank & gelukkig –Amber Albarda.

Lees 15 reacties

15 reacties

 • Jaap

  Ik eet sinds 3 maanden speltbrood. Ik ben er mee begonnen toen ik last van mijn darmen kreeg. Sinds ik dit brood eet, heb ik beduidend minder last! Een verademing!

 • Pieter

  Ik zou speltbrood best eens willen proberen. Ik vind het alleen jammer dat speltbrood niet te krijgen is in de supermarkt.

  • cynthia

   Speltbrood is te verkrijgen bij de ah xl.
   Erg lekker brood.

  • Pieter

   Hi Cynthia,

   O wat goed! Dat wist ik niet. Dank voor de tip!

   Gr Pieter

  • Ruud

   Ook de Deen supermarkten verkopen tegenwoordig Speltbrood

  • Nick

   Ga toch lekker naar de echte Bakker.
   Wees niet gierig voor jezelf, en de bakker kan het wel gebruiken deze tijd.

   Gr

 • Trudy

  Ik lees overal dat speltbrood erg gezond is en wil het best eens proberen. Maar wat ik ook belangrijk vind is of speltbrood ook lekker is. Mijn zoontje is nogal kieskeurig.

  • marion

   het is overheerlijk dat speltbrood vooral van bakker Bart wat daar inzit is allemaal puur 100% en in de supermarkt kun je er niet helemaal vanuit gaan. Wel duur voor zo’n klein brood 2,60
   overheerlijk ook als het uit de diepvries komt is het heel vers of het net uit de oven komt.

 • Theo De Man

  Ik bak speltbrood zelf, maar je bij steeds meer supermarkten en bakkers speltbrood kopen.
  Vanmiddag kwam mijn vriendin op bezoek en had twee bolletjes speltbrood megenomen en gekocht bij Bij barkerBart.

  • Nicole

   Beste Theo,

   Wat goed dat je het speltbrood zelf bakt! Lijkt me ook erg lekker, ’s ochtends vers brood. Waar koop je het deeg voor het speltbrood?

   Groetjes,
   Nicole

 • Luke

  mijn zoon zei spontaan,pap ik vind dit brood veel lekkerder !

 • Els

  Is speltbrood ook geschikt voor een koolhydraatarm dieet?

  • Helma - Redactie HealthyLives

   Beste Els,

   Speltbrood bevat ook koolhydraten, dus wanneer je geheel koolhydraatvrij wil eten is speltbrood niet geschikt. Speltbrood bevat wel koolhydraten die beter zijn, omdat het niet of minder geraffineerd (bewerkt) is, dus wanneer je let op het aantal koolhydraten is het beter om spelt te eten. Let bij het kopen van speltbrood op andere ingrediënten, wettelijk gezien mogen ze het een speltbrood noemen als er ook maar een fractie spelt inzit. Het beste is dus om een biologisch brood te kopen van 100% spelt of zelf een brood te bakken van speltmeel.

 • Tanja

  Nadat ik langs geweest was bij een natuurdietist wegens diabetes voor een gebalanceerd dieet, kwam ik uit bij spelt. Niet alleen voor brood, maar ook voor andere producten ben ik gaan zoeken waar ik voor kwalitatieve betaalbare producten terecht kon: dat bleek bij Mangisana.nl te zijn. Ik heb begrepen dat ze binnenkort zelfs met pasta gaan komen…

Geef een reactie