Je kunt geen winkel of bakkerij binnenlopen of je vindt ontelbare soorten brood. Het aanbod is inmiddels zo groot dat we bijna niet meer weten welk brood we moeten kiezen. Elk brood heeft dezelfde basis: bloem, water, gist, vetstof en zout. Wat uiteindelijk het verschil maakt, is de toevoeging van zemelen, zaden, granen en mouten.
Je kunt geen winkel of bakkerij binnenlopen of je vindt
ontelbare soorten brood. Het aanbod is inmiddels zo groot dat we bijna niet
meer weten welk brood we moeten kiezen. Elk brood heeft dezelfde basis: bloem,
water, gist, vetstof en zout. Wat uiteindelijk het verschil maakt, is de
toevoeging van zemelen, zaden, granen en mouten.
Wit brood
Dit brood wordt gemaakt van tarwebloem. Het middelste
gedeelte van de tarwekorrel, waar de kiemen en zemelen zich bevinden, wordt
volledig verwijderd.
Bruin brood of
tarwebrood
Brood gebakken van tarwemeel. Dit bevat meer vitamines,
mineralen en voedingsvezels dan tarwebloem, omdat hier een groter deel van de
tarwekorrel wordt gebruikt.
Melkbrood
Melkbrood is eigenlijk gewoon wit brood waaraan melk en
eieren zijn toegevoegd.
Volkorenbrood
Dit brood wordt gemaakt van volkoren mee, waarbij de hele
tarwekorrel wordt gebruikt. Het meel bevat fijngemalen kiemen, zemelen en vaak
nog hele of gebroken tarwekorrels. Hierdoor bevat volkorenbrood iets meer
vitamines, mineralen en voedingsvezels dan bruin brood.
Roggebrood
Roggebrood wordt gemaakt van volle tarwekorrels en ruwere
vezels. Hierdoor krijgt het brood een wat vochtige structuur. Daarnaast heeft
roggebrood de herkenbare donkere kleur en een totaal geur en smaak.
Meergranenbrood
Naast tarwe- of roggemeel bevat dit brood ook nog
graansoorten als rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Door de combinatie van
al deze granen of zaden, krijgt het brood zijn rijke smaak.
Bruine broodsoorten blijven het langst vers. Dit komt door
de tarwe die in het brood verwerkt is. Tarwe slorpt water op en, en hoe meer
water er in het brood zit, hoe langer het vers blijft. Het is aan te raden om
brood niet op een te warme plaatst te bewaren. Maar ook de koelkast is af te
raden, omdat het brood hier al snel taai wordt.
Brood heeft wellicht bijna de zelfde basis maar veel brood uit de supermarkt zit vol E-nummers en toevoegingen. Bij de bakker weet ook nooit precies wat er nu allemaal inzit.
Daarom ga ik voor oer-brood biologisch en toch verkrijgbaar in de supermarkt.
roggebrood wordt niet bereid uit hele tarwe korrels (graan) maar uit roggekorrels.
welk brood is nou echt de beste? ik heb mij laten vertellen dat speltbrood de beste is.