Voedingsadvies bij prikkelbare darmen

Het prikkelbare darm syndroom (ook wel spastische darm genoemd) is geen ernstige aandoening, maar het kan wel erg lastig zijn. Lees meer over voedingsadvies om klachten van het prikkelbare darmsyndroom te voorkomen.

Veel mensen hebben last van prikkelbare darmen. Vrouwen hebben er zelfs twee keer zo vaak last van als mannen.

Het prikkelbare darm syndroom (ook wel spastische darm genoemd) is geen ernstige aandoening, maar het kan wel erg lastig zijn. Sommige mensen hebben er dagelijks pijn en hinder van. Andere af en toe.

De klachten bij prikkelbare darm syndroom zijn kunnen uiteenlopen van last hebben van buikpijn, hevige krampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid en problemen met de stoelgang. De klachten treden meestal aanvalsgewijs op. Ook kan er een continu zeurderige pijn in de buik aanwezig zijn.

De oorzaak van het prikkelbare darm syndroom is nog niet helemaal duidelijk. Het vermoeden bestaat dat het wordt veroorzaakt door het abnormaal, krampachtig samentrekken van de dikke darm. Bij mensen met het syndroom trekt de dikke darm veel vaker samen dan normaal. Bij sommige mensen zijn de bewegingen van de dikke darm normaal, maar is de darmwand overgevoelig en prikkelbaar. Een combinatie van abnormale bewegingen en een prikkelbare darmwand komt ook voor.

Het is niet bekend waarom iemand een prikkelbare darm krijgt, echter een aantal factoren zoals voeding, stress en overgevoeligheid voor voedingsmiddelen kunnen hier een rol bij spelen.

Onderstaande tips kunnen je helpen om de klachten van een prikkelbare darm tegen te gaan.

– Minder cafeïne, nicotine en alcohol Cafeïne komt voor in koffie, thee en cola en kan net als nicotine en alcohol een negatieve invloed hebben op de werking van de darmen.

Vezelrijk eten Wanneer je darmen langzaam werken krijg je last van verstopping (obstipatie). Het is dan belangrijk om vooral vezelrijk voedsel te eten zoals volkorenbrood, muesli, groene groenten en rauwkost, ongeschild fruit en zilvervliesrijst. Vezels bevorderen namelijk de beweeglijkheid van de darmen. Bij een vezelrijke voeding is het belangrijk voldoende te drinken; twee liter per dag. Wil je weten welke voedingsproducten veel vezels bevatten? Check onze voedingsvezeltabel.

Aanpassen van je voedingspatroon Een prikkelbare darm kan het gevolg zijn van overgevoeligheid voor lactose (melksuiker).

Je huisarts kan je hierop testen. Wanneer je inderdaad overgevoelig bent voor lactose, dan zal het advies van de arts zijn om zo weinig mogelijk melkproducten te gebruiken. Maar ook andere voedingsadviezen zijn mogelijk. Het is belangrijk om zelf de gaten te houden waar je wel en niet tegen kunt.

Consequent de voorgeschreven medicijnen innemen Naast het volgen van leef- en dieetregels kan de huisarts ook een geneesmiddel voorschrijven voor de ontspanning van de darmen. Neem deze dan in en houd je aan de dosering die voorgeschreven is, ook al zijn de klachten afgenomen. Wil je toch van deze dosering afwijken, overleg dan eerst met je arts. Geneesmiddelen die de darmen ontspannen heten spasmolytica.

Voldoende lichaamsbeweging Door te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging zoals wandelen, fietsen of zwemmen zorg je niet alleen voor afleiding maar dit kan ook helpen bij de stoelgang. Wat voldoende beweging voor jou betekent lees je hier.

OntspanningSpanning kan leiden tot een verhoogde prikkelbaarheid van de dikke darm. Door je vaker te ontspannen, bijvoorbeeld met behulp van ontspanningsoefeningen, kun je ervoor zorgen dat dit wordt tegen gegaan. Zie onze ontspanningsoefeningen.

Lees 1 reactie

Één reactie

  • Xextreem

    MM dit klopt niet helemaal, ik had voordat ik ging roken rond de 18 levens jaar heel veel last van dit probleem het enige wat me door de pijn hielp was simpel weg een koud washandje op de buik leggen, ronde de riem gordel. Daarna ging ik roken en na verloop van jaren was ik van de pijn af en heel heel af en toe had ik nog eens last ervan. Ik was helemaal vergeten dat ik dat had. Na het stoppen met roken aka beter voor je zelf er vaarde ik veel diarree en maag op zetting. Dit had natuurlijk te maken met het beetje bij komen wat je doet. Nu zit ik om de 3 dagen met heel veel pijn op de wc. Nicotine is de oplossing voor mij om althans van de pijn af te komen. Na wat lichte nicotine pleister te gebruiken heb ik nergens meer last van….

Geef een reactie