Gezondheidsrisico’s ook na overwinnen overgewicht

Gezondheisproblemen Obesitas

Mensen die obesitas hebben gehad, maar inmiddels een gezond gewicht hebben bereikt, hebben nog altijd kans op gezondheidsrisico’s. Deze mensen hebben nog altijd een verhoogde kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

Onderzoek

Dit blijkt uit een onderzoek waarin ruim vierduizend mensen voor een periode van zeven jaar gevolgd werden om zo achter het risico op hart- en vaatziekten en diabetes te komen. Van elke deelnemer aan het onderzoek werd zowel naar het BMI als de lichamelijke gezondheid gekeken. De lichamelijke gezondheid werd bepaald door onder meer de bloeddruk, het glucoseniveau en de insulineresistentie te meten.

Tijdens het onderzoek ontwikkelde negen procent van de deelnemers diabetes en ruim drie procent hart- en vaatziekten. Zowel mensen met obesitas als mensen met een normaal gewicht die ongezond waren, hadden een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en diabetes.

Dit onderzoek ondersteunt het al bestaande advies dat dokters en huisartsen meer tijd moeten besteden aan overgewicht en de behandelingen tegen overgewicht als zij hun patiënten bezoeken.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie