Blijf gezond met yoga

0
1656
Blijf gezond met yoga

Yoga is populair en wordt vaak gezien als iets om even lekker te ontspannen en toch bezig te zijn met je lichaam. Uit een recente studie blijkt daarnaast dat yoga ook een goede bescherming kan bieden tegen hart- en vaatziektes.

Yoga biedt diverse oefeningen die gericht zijn op het stimuleren van je geestelijke en lichamelijk welzijn. Dit doe je door je te richten op je ademhaling, kracht en flexibiliteit. Yoga bestaat in diverse vormen en is niet heel intensief. Het draagt daarom vaak niet bij aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beweging, maar geeft je wel ontspanning.

 

Minder kans op hart- en vaatziekten

Uit de studie blijkt dat mensen die yoga beoefenen een lagere bloeddruk en cholesterol hadden. Dit zijn beide risicofactoren voor het ontwikkelen van hartklachten en kunnen dus de kans op hartziekten verminderen. In vergelijking tot helemaal niet bewegen had yoga voordelen. Ook is yoga vergeleken met stevig wandelen en joggen. Het effect van yoga was hierbij niet slechter of beter voor het hart.

 

Yoga kan dus nuttig en goed voor de gezondheid van ons hart zijn. Waarom dit precies is, is nog onduidelijk. Mogelijk komt het door de kalmerende werking van yoga. Hiermee kan stress verminderd en voorkomen worden. Stress is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk en de voorkoming van stress kan dus bijdragen aan een gezonder leven.