Hardlopen: 4 veelgebruikte smoesjes die geen excuus zijn!

0
2953
Hardlopen

In de lente maken veel mensen zich weer op voor de zomer en daarbij hoort vaak ook het voornemen voor een strak lichaam. Eén van de meest beoefende sporten is hardlopen. Dit is makkelijk, het kost je geen abonnementsgeld en je kunt het in je eigen tijd doen. Helaas haken ook heel veel mensen na een aantal weken af. Wat zijn dan de vier meestgebruikte smoesjes?

  1. Ik heb geen tijd om te gaan hardlopen
    Tijd is een relatief begrip. Kun je echt niet dat ene favoriete tv-programma opnemen zodat je het later kunt bekijken? Of waarom sta je niet een uurtje eerder op? Dan kun je genieten van de ontwakende natuur terwijl je hardloopt. Ook als je kleine kinderen hebt kun je zelfs tijd maken om te joggen. Koop een babyjogger, dan gaat je kindje gezellig met je mee.
  2. Het regent of het is te koud
    Tegen de kou kun je jezelf kleden. Doe dan in plaats van een korte broek en een t-shirt met korte mouwen een loopoutfit voor de koudere dagen aan. Met een speciaal windjack heb je geen last van de gure wind tijdens het lopen. Maar zelfs als het regent kun je gaan hardlopen. Trek dan een speciale loopregenjas aan en zorg voor waterdichte hardloopschoenen. Regenachtig of koud weer heeft overigens ook voordelen. Het geeft een schonere lucht wat zorgt voor een fijne ademhaling. En wanneer het hard waait, kun je ook nog is het voordeel hebben van de wind in de rug.
  3. Ik heb geen loopmaatje en dan is het saai
    Het kan saai zijn om iedere keer weer dezelfde route te lopen, zeker wanneer je dat alleen doet. Maar wanneer heb je tijd om tijdens een hardloopsessie te kletsen? Bedenk dus goed waarom je een loopmaatje nodig hebt. Is dat puur omdat je dan iemand hebt die mede het tempo kan bepalen? Of omdat je niet graag alleen loopt? Mocht je geen hardloopmaatje kunnen vinden dan kun je ook online op zoek gaan naar een loopmaatje. Als je alleen loopt, dan leer je jezelf goed kennen en wat je wel en niet aankunt. Breng variatie aan in je parcours en je tempo. Op die manier houd je het leuk en blijf je alert.
  4. Ik heb last van mijn knieën
    Als je geen goede loopschoenen hebt, kun je sneller geblesseerd raken. Zorg voor goed verende schoenen. Tijdens een blessureperiode kun je dan wel in beweging blijven door bijvoorbeeld vaker te wandelen, fietsen of zwemmen. Dat zijn sporten waarbij je weinig tot geen blessures oploopt.

Tips om het hardlopen vol te houden

  • Vind je het saai om alleen te lopen, dan kun je een vriend of vriendin vragen om met je mee te gaan. Er zijn ook loopgroepen waarbij je kunt aansluiten.
  • Varieer in je trainingsvormen. Kies ook eens voor een onverharde route, dit wordt ook wel trailrunning genoemd. Zorg voor een trailrunoutfit met de juiste schoenen, de ruwe ondergrond vraagt om een schoen met meer profiel en grip. Er zijn verschillende trailrunroutes in Nederland te vinden, zo kun je lekker afwisselen en wordt hardlopen een uitdaging.
  • Stel jezelf haalbare doelen. Als je dan een doel behaald hebt, dan werkt dat motiverend en haal je makkelijker je volgende doel.
  • Vooral als beginner is het belangrijk je loopschema geleidelijk op te bouwen. Loop niet te hard van stapel. Op die manier ben je minder blessuregevoelig.
  • Tot slot: wees flexibel. Het is niet erg om af en toe van je schema af te wijken. Ben je moe na een lange dag werken, zorg dan voor een iets rustigere training. En neem af en toe een rustdag. Dat helpt om je daarna weer gemotiveerd aan de slag te gaan.