Kleiner risico op hartaanval na fitte jeugd

Liefdesverdriet

Mannen die rond hun achttiende fit waren maken als ze ouder worden minder kans op een hartaanval. Dit is de conclusie van een Zweeds onderzoek, dat gepubliceerd werd in het onderzoekstijdschrift European Heart Journal.

Fietstest

Het onderzoeksteam van de universiteit van Umeå onderzocht 743.498 mannen die tussen 1969 en 1984 in het Zweedse leger zaten. Allen ondergingen zij op 18-jarige leeftijd een medische keuring. Hierbij werd de bloeddruk gemeten, het gewicht, de lengte en de spierkracht. Ook moesten de deelnemers een fietstest doen om hun conditie te testen. De weerstand op de fiets werd per 25 Watt opgevoerd, totdat de mannen uitgeput raakten. Op basis van hun maximale vermogen werden de mannen door de onderzoekers in vijf groepen verdeeld: van de slechtste naar de beste conditie.

Alle mannen werden in het onderzoek gevolgd tot 1 januari 2011. Gedurende deze periode waren er 7.575 hartaanvallen, wat neerkomt op ongeveer 1.222 hartaanvallen per 100.000 man. Toen de onderzoekers de groepen onderling gingen vergelijken, bleek dat de mannen in de minst fitte groep 2.1 keer meer kans hadden op een hartaanval dan de mannen in de fitste groep.

Overgewicht vergroot risico

De mannen werden ook vergeleken op BMI. De fitste mannen met obesitas hadden alsnog bijna twee keer zoveel kans op een hartaanval als de mannen die slank waren maar een slechte conditie hadden. Vergeleken met slanke mannen uit de fitste groep hadden was het risico zelfs vier keer zo groot.

“Onze resultaten suggereren dat een goede conditie in de late adolescentie de kans op een hartaanval later in het leven verkleint”, aldus hoofdonderzoeker Prof. Nordström. “Een goede conditie lijkt echter niet te kunnen compenseren voor overgewicht of obesitas als het om het risico op een hartaanval gaat.”

Bron: Medicalnewstoday.com

Lees 1 reactie

Één reactie

  • Camile Bekker .

    MIjn leven is nu practisch veranderd,door zelfrespect,inzet ,en de juiste medicatie en is nu vootreffend,ik ben nu serieus bezig met mijn nieuwe leven ,na 2xeen hartaanval en ruim een halfjaar in het ziekenhuis te Purmerend en de juistew hulp,Ik ga nu fluitend en gezond het leven door.Dus doorzetten.!!!! Camile Bekker.

Geef een reactie