gezonde hartslag bij sporten

Op het moment dat je niet aan het sporten bent (in rust) klopt je hart ongeveer 60 tot 80 keer per minuut. Naarmate je harde traint, pompt het hart sneller bloed rond, omdat de spieren meer zuurstof eisen.

De hoogst haalbare hartslag wordt de maximale hartslag genoemd. Deze maximale hartslag neemt af naarmate je ouder wordt, per decennium gemiddeld met tien slagen per minuut. Training heeft daar geen invloed op. Op je 20e is je maximale hartslag ongeveer 200 slagen per minuut, op je zeventigste ongeveer 160 slagen (uiteraard zijn er individuele verschillen).

Intensief trainen begint bij een hartslag van 60 procent van je maximale hartslag. Wedstrijdsporter trainen vaak met een intensiteit van 80 tot 90 procent van hun maximale hartslag. Met het oog op de gezondheid is het niet nodig verder te gaan dan 80%.

Er is een formule om snel je maximale hartslag te bepalen: 220 – leeftijd = maximale hartslag.

Het is mogelijk je hartslag via je pols vast te stellen. Bij een zware inspanning is dat echter moeilijk. Een hartslagmeter biedt dan uitkomst

Bron: De houdbare man, P. Christiaans

Lees 17 reacties

17 reacties

 • jos

  ah dan sport ik dus niet gezond. ik haalde laatst met eeen beetje gemak 224. ik zou meer kunnen. ben nu bijna 19

 • Babs

  Ik ben 40 en haal gemakkelijk een hartslag van 213.

 • Pieter

  Hi Babs,

  De vraag is of een dergelijk hoge hartslag gezond voor je is. Eea hangt uiteraard af van je persoonlijke situatie af, of je heel veel sport, etc. Wellicht goed om een keer met een sportarts hiernaar te kijken.

  • Ayu

   Beste Inge,Ik ben nu drie dagen aan de slag met je voedingsadviezen en oefneingen, het bevalt mij prima!De oefneingen zijn soms al bekend omdat ik vooral veel train met Pilates oefneingen werk.Het is nu zaak om stevig door te zetten!Ik hoef niet veel af te vallen, maar het gaat vooral om toning en firming.Ik heb mijn iPad naast mij staan als ik de oefneingen uitvoer ideaal.Het maakt ook niet uit waar ik mij bevind Ik woon half in Zwitserland en in Nederland daarom is dit concept fantastisch want ik hoef nu niet naar de sportschool.Fijn weekendJacoline van Scherrenburg

 • michelle

  ik zit tussen de 180-192
  met sporten

  ik ben 19

 • JeJay

  ik voel rond de 185 duidelijk dat me lichaam wil dat ik rustig aan doe, en dat forceer ik dan ook maar niet tot hoger.

  24, dus zou 196 de max zijn

 • Samantha

  Hoi, ik doe aan wedstrijdzwemmen. we moeten de ochtendpols opmeten. ik had 67 en mijn vriendin 45! Ze is nog maar 12 jaar, is dat normaal?!

 • meisje

  Ik ben 14 en na het rennen bereikte ik een hartslag van 224, werd opgemeten. Is dit gevaarlijk?

 • michael

  hallo
  mijn sport is voetbal.ik doe dit al van mijn 5de.
  mijn maximale hartslag is op dit moment is 207/min
  zou ik moeten verder gaan kan ik zeker nog hoger maar op training volg ik wil mijn hartslagmeter constant op.
  door ik dit doe en zie voel ik me soms heel ongemakkelijk worden.
  dat is nog maar na dat ik op reis geweest ben.
  kan dat zijn van geen sport naar intesief sporten ? groetjes m
  ichael ben 21j

 • marie

  hoi ik ben marie, en mijn hartslag is 325 slagen per mimnuut in rust, is dit gevaarlijk?

  • mark

   Als dit geen grap is, dan is het zeer gevaarlijk

 • hey

  Hallo ik een meisje van 14 jaar en heb in rust hartslag 110 en met sporten 225 maar ik doe veel aan conditietraining en heb een hele goede conditie en als ik opsta uit bed gaat mijn hartslag van 110 naar 135 en word ik heel erg duizelig dat ik bijna flauwval ervan.
  En als ik in bad ga (ongeveer 20/30 graden) dan heb ik 120 en zodra ik opsta wordt het bijna 150. Is dit gevaarlijk???

 • Jos van Damme

  waarom is mijn reactie niet geplaatst. grag een reden josvandamme@gmail.com

 • Jos

  die regel van 220-leeftijd klopt lang niet altijd. Ik ben 62 en voor mij bij hardlopen is een hartslag van 180-190 heel gewoon. Zelfs 200 heb ik al eens gezien

 • Angela Thiel

  heyy ik ben een meisje van 13 jaar in rust is mijn hartslag 125 en soms hoger ik ben heel vaak duizelig en heb ook vaak een bloedneus ik heb ook astma maar me moeder zegt dat het stress is maar ik weet wel zeker van niet want ik ben nergens gestrest over. is het gevaarlijk want als ik ga sporten kom ik rond de 245 uit ik eet gewoon normaal niet ongezond ofzo ik zou graag een keer naar de dokter gaan ermee om duidelijkheid te krijgen want dit is nu al een paar maanden zo en ik voel me steeds zwakker ik slaap goed maar ben wel vaak moe maar me moeder vind het onzin om naar de dokter te moeten. heb iemand tips? is het gevaarlijk?

  • poekie

   ik zou toch zeker eens naar de huisarts gaan , en ik vind het onverstandig om hier mee te blijven rondlopen . Indien je moeder geen actie wil ondernemen zou ik zelf naar de arts gaan of met iemand van de familie of een juf op school praten .

 • Ken

  Te hoge hartslag? Bevende handen? Hyperthyroïdie (te snel werkende schildklier)?

Geef een reactie