Het behandelen van een kneuzing of verstuiking

2
3695

Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Door de klap (op de huid) raken de kleine bloedvaatjes in de huid beschadigd. Hierdoor kan bloed uit de bloedbaan stromen en zich verspreiden in het weefsel van de huid. Meestal hoopt het bloed zich op in een klein gebied rond het defect. Dit geeft het typische beeld van de blauwe plek.

Wat kan je zelf aan een kneuzing doen?

Bij een kneus- of zwikverwonding bestaat de eerste hulp uit een drukverband met ijs en rust. De eerste 24 uur kunt u ter voorkoming van een bloeding een drukverband (elastisch) aanleggen en kort koelen: 10 tot 15 minuten, dan één uur niet en dit vervolgens vijfmaal herhalen. De volgende twee dagen twee tot viermaal daags 10 tot 20 minuten ijs met steunverband (niet elastisch).

Pas bij koelen op voor plaatselijke bevriezing van de huid. Leg bij gebruik van een kompres of ijszak een washandje of doekje ertussen.

Door het gekwetste lichaamsdeel omhoog te houden, verminderen zwelling en pijn. Het lichaamsdeel moet rust hebben en zoveel mogelijk in de bewegingen worden beperkt.
Ook voor blauwe plekken is rust de beste remedie. Ze verdwijnen na enkele dagen vanzelf. Bij veel pijn kan eventueel een pijnstiller zoals paracetamol worden genomen.

Steun van een gewricht door een bandage kunt u het beste verkrijgen door een niet-elastisch windsel of tape. Een enkel is op deze manier goed te steunen. Kijk hierbij wel uit voor afknelling. Elastisch band is nuttig om een zwelling tegen te gaan; het geeft echter geen steun.

Geneesmiddelen

Er zijn geen specifieke geneesmiddelen tegen kneuzingen en verstuikingen. Als de pijn en de zwelling worden behandeld en het lichaamsdeel rust krijgt, is verdere behandeling overbodig. Algemene middelen tegen spierpijn kunnen een prettig gevoel geven, maar zijn niet noodzakelijk. Door massage met een olie wordt de doorbloeding bevorderd en daarmee de afvoer van afvalstoffen. Dit geeft verlichting.
Gebruik geen warmtezalf, die werkt alleen op de huid. Bij spierpijn is rustig bewegen aan te raden zodat de spier weer doorbloed wordt, dit bevordert de genezing.

Lees ook:

Spierpijn voorkomen

Alles over een verstuikte enkel

Alles over een pijnlijke schouder

2 REACTIES