Sporten is gezond tijdens je zwangerschap

0
1956

 

Het is gezond om te sporten tijdens je zwangerschap echter wel met mate. Er zijn zelfs aanwijzingen dat sportende zwangere vrouwen minder snel last hebben van zwangerschapsstriemen (striae) en dat zij gemakkelijker bevallen. Het is belangrijk echter belangrijk niet te overdrijven en niet je grenzen te gaan opzoeken. Luister goed naar je lichaam. Als je gaat sporten drink dan voldoende water en kleed je luchtig zodat je lichaam niet te snel warm wordt. Ondersteun je buik met een stevige steunbroek of -band en draag schokdempende schoenen. Meer info over goede sportschoenen vind je hier.

Vanaf ongeveer vier maanden rekken je buikspieren uit door de snelle groei van je baarmoeder. Het is dan niet verstandig ze nog zwaar te belasten. Doe dan ook zeker geen buikspieroefeningen meer vanaf deze periode. Let vanaf deze periode ook op sporten waarbij je veel moet springen. De banden waarmee je baarmoeder aan je bekken vast zitten worden dan teveel belast.

Zijn alle sporten geschikt? Nee, vermijd in ieder geval contactsporten als boxen en judo. Ook sporten die blessuregevoelig zijn kan je beter mijden. Je kan het beste kiezen voor sporten waarbij je zelf niet je eigen lichaamsgewicht hoeft te dragen, denk aan fietsen en zwemmen. Hardlopen en aerobics zijn toegestaan maar dan echt met mate en zeker niet intensief. Mocht je plannen hebben om te gaan duiken. Doe dit nooit. Er kunnen namelijk luchtbellen in de placenta komen waardoor de bloedtoevoer naar de baby wordt afgesloten.

Indien je voor je zwangerschap weinig of niet te sporten, vraag dan je verloskundige of arts om advies.