Inspanningshoofdpijn: hoofdpijn van het hardlopen

1
1562

Hardlopen is heerlijk. Je doet het wanneer het je uitkomt en je voelt je er beter door. De buitenlucht doet je goed. Maar soms krijg je tijdens of na het hardlopen hoofdpijn. Een vervelend effect van een gezonde bezigheid.

Hardlopen is heerlijk. Je doet het wanneer het je uitkomt en je voelt je er beter door. De buitenlucht doet je goed. Maar soms krijg je tijdens of na het hardlopen hoofdpijn. Een vervelend effect van een gezonde bezigheid.

Waar komt die hoofdpijn vandaan?

De hoofdpijn ontstaat vaak door een tekort aan energie. Bij warm en vochtig weer loop je eerder kans op deze vorm van hoofdpijn, of als je te weinig vocht hebt binnengekregen. Maar ook als je onvoldoende (koolhydraten) hebt gegeten, kun je last krijgen van hoofdpijn.

Hoe kun je de hoofdpijn voorkomen?

Bij een tekort aan energie zit er niets anders op dan ervoor te zorgen dat je trainingstoestand verbetert en dat je voldoende vocht, zout en koolhydraten binnen krijgt. Drink voldoende: voor, tijdens en na het hardlopen.

Wat ook van belang is, is een goede trainingsopbouw, met warming up en cooling down. Houd je lichaam in de gaten door te trainen met een hartslagmeter en check of je je niet te veel inspant.

De hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door scheefstand van je bekken. Hierdoor gaan je nekwervels vastzitten, wat de hoofdpijn veroorzaakt. Een manueel therapeut of een chiropractor kan het probleem verhelpen.

Zorg ervoor dat je ontspannen loopt. Dus span je schouders niet te veel. Houd je schouders in de gaten tijdens het lopen. Merk je onderweg dat het niet goed gaat. Doe dan wat schouderoefeningen.

Migraineachtige hoofdpijn

Krijg je tijdens de looptraining last van hoofdpijn die gepaard gaat met misselijkheid en een toenemende gevoeligheid voor licht? Neem dan direct contact op met je huisarts.

Lees ook:

Hardlopen en afvallen

Hardlopen in de herfst en winter

Goed voorbereid marathon lopen

1 REACTIE

  1. Gewichtsverlies vagart om gedragsverandering. Tijdelijk is dat wel te doen, maar op de lange termijn lastig. Een goede dietist geeft voedingsadviezen, betrekt de client bij de behandeling en kan technieken zoals Motivational Interviewing toepassen. Het face-to-face contact en de controle spelen ook een rol. Maar dan nog is het aan de persoon om tot gedragsverandering te komen. Bovendien lijkt mij het bekijken van video’s en lezen van artikelen nog minder voor gedragsverandering te kunnen zorgen.