Fitness voor ouderen

0
2472

Of je nu een sportverleden hebt of niet, bewegen op oudere leeftijd is gezond. Het houdt je spieren en gewrichten soepel en verkleint de kans op een hartinfarct.

Of je nu een sportverleden hebt of niet, bewegen op oudere leeftijd is gezond. Het houdt je spieren en gewrichten soepel en verkleint de kans op een hartinfarct en botontkalking.

Fitness is een ideale sport voor elke leeftijd, dus ook voor senioren. Beter gezegd: juist voor senioren. Bewegen op oudere leeftijd is van groot belang, omdat de dagelijkse belasting van het lichaam steeds lager wordt. Tevens gaan de lichamelijke functies achteruit.

Het voordeel van fitness is dat je op elk niveau kunt starten en begeleiding kunt krijgen van professionele fitnessinstructeurs.

Veel sportscholen hebben speciale lessen voor senioren. Tijdens deze training wordt er rekening gehouden met je leeftijd en je lichamelijke conditie. Op basis hiervan wordt er een programma samengesteld. In de meeste gevallen bestaat een les uit zowel een cardio- als een krachttraining.
Daarnaast zijn deze lessen goed voor de sociale contacten. Samen met leeftijdgenoten ben je aan het sporten. Dit schept niet alleen een band, maar zorgt ook voor een hoop plezier.

Toch kent fitness niet alleen voordelen. Een nadeel van fitness op oudere leeftijd is dat de kans op blessures groter is. Daarnaast komt een hoge bloeddruk bij ouderen vaak voor. Een verkeerde ademhaling kan leiden tot een bloeddrukstijging. Daarom is het van groot belang om goed op je ademhaling te letten.

Wanneer je goed naar je lichaam luistert is fitness de ideale sport voor een gezond, actief en vooral zelfstandig leven.