Tips om na het afvallen meer spiermassa te kweken

0
2370
Spiermassa kweken

Bij het verliezen van gewicht draait het allemaal om het verbranden van vet. En om vet te verbranden, zal het lichaam haar reserves moeten aanspreken. Dat betekent dat je dus per dag minder calorieën wilt nuttigen dan je op een dag verbrandt. Dan kom je namelijk aan een calorieën tekort en zal er vet verbrand worden. 

Voor een wasbordje zul je echter meer moeten doen dan enkel korte metten maken met overtollig vet. Tijdens het verliezen van gewicht is het belangrijk dat je blijft bewegen en niet overboord gaat met het minderen van calorieën. Het laatste wat je wilt, is dat je lichaam in plaats van vet ook spieren gaat verbranden. Bovendien zul je, zodra je van je zwembandjes af bent, juist meer moeten gaan eten om je spieren van energie te voorzien om te kunnen groeien.

Bij het overschakelen van een dieet dat gericht is op het verliezen van gewicht naar een dieet waarbij de focus ligt op het kweken van spiermassa gaat het regelmatig mis. Daarom hebben wij voor jou hieronder een paar tips:

Tip 1: Vermijd Light producten. Kies voor het originele product

Light en vetarme producten bevatten minder calorieën en zijn daarom prima om gewicht te verliezen. Als je echter spiermassa wilt kweken, dan heb je de goede vetten in bijvoorbeeld kwark, melk en yoghurt nodig. Je wilt namelijk bij het kweken van spieren meer calorieën nuttigen dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Tip 2:  Vezels, vezels en nog meer vezels

Vezels zijn om verschillende manieren een belangrijke toevoeging aan een dieet voor het groeien van spiervolume. Vezels stimuleren de spijsvertering, maar zorgen er ook voor dat je een minder hongerig gevoel heeft. Vezels zijn daarom een handige manier om ervoor te zorgen dat je calorieën overschot binnen perken blijft. De richtlijn voor vezels is 14 gram vezels voor iedere 1000 kilo calorieën die je nuttigt.

Tip 3: Richt je niet alleen op groente

Groente (en fruit) zijn de basis van een gezond dieet, aangezien het per gram weinig calorieën en veel nuttige voedingsstoffen bevat. Je wilt dus ook bij het trainen van spierkracht door blijven gaan met het eten van groente. Wel kun je vaker groente afwisselen met een ander product aangezien het eten van groente een verzadigd gevoel oplevert en je mogelijk anders niet je calorieënoverschot weet te halen.

Tip 4: Wees creatief met het toevoegen van calorieën

Er zijn talloze manieren om op een gezonde wijze het aantal calorieën die je op een dag nuttigt te verhogen, zonder dat je het gevoel hebt dat je deze voedingsmiddelen enkel eet voor de calorieën.

Een aantal suggesties:

  • Een handje vol noten
  • Een extra sneetje brood, een extra aardappel of een klein portie rijst
  • Beleg je brood steevast met boter
  • Eet je yoghurt of kwark met muesli of cruesli of voeg honing toe
  • Drink vaker een glas vruchtensap met extra vezels