Waarom voldoende bewegen een must is voor opgroeiende kinderen

0
5160
kinderen bewegen

Overgewicht bij kinderen neemt toe en hun motorische vaardigheden gaan achteruit. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voldeed in 2020 zo’n 53 procent van de kinderen tussen de 4 en de 12 jaar aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Dat betekent dat bijna de helft van de Nederlandse kinderen te weinig beweegt. Verstedelijking, te weinig veilige speelplekken en de digitalisering, zijn daarvan enkele oorzaken. Rijksoverheid wil kinderen en hun ouders daarom helpen om van jongs af aan vaardig te bewegen. Financiële ondersteuning voor ouders, het delen van kennis over bewegen en verschillende campagnes, kunnen daarbij helpen.

In dit artikel geven we antwoord op de vraag waarom bewegen zo belangrijk is, en hoe vaak en op welke manier kinderen moeten bewegen om gezond te blijven. Ook belichten we daarbij meisjesschoenen en jongensschoenen die de gezondheid van de voeten ten goede komen en optimaal bijdragen aan een goed beweegpatroon.

Wat is de beweegrichtlijn voor kinderen?

De beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad geeft aan hoeveel mensen moeten bewegen om gezond te blijven. Voor kinderen van 4 tot 18 jaar gelden de volgende beweegrichtlijnen:

• Het is goed om te bewegen en regelmatig bewegen is nog beter;
• Doe minstens iedere dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen, zwemmen of fietsen. Vaker, langer of intensiever bewegen is nog gezonder.
• Doe minstens drie keer per week bot- en spierversterkende activiteiten, zoals krachtoefeningen, springen en dansen;
• Probeer veel stilzitten zoveel mogelijk te voorkomen.

Waarom is bewegen belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom bewegen voor kinderen en jongeren belangrijk is. Het versterkt hun botten en spieren, het verbetert hun motoriek, fitheid en coördinatie en het verlaagt het risico op depressieve symptomen. Daarnaast heeft bewegen een bewezen positieve invloed op het emotionele welzijn van kinderen en jongeren, in het bijzonder als het gaat om het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Maar er zijn nog veel meer goede redenen om te bewegen. De Britse wetenschapper Richard Bailey ontwikkelde met collega-onderzoekers en sportmerk Nike het Human Capital Model, dat op basis van wetenschappelijke literatuur meer dan tachtig effecten van bewegen en sporten benoemt.

Tips voor dagelijkse beweging

Het hoeft niet moeilijk te zijn om dagelijks meer te bewegen. Een van de manieren om je kind te laten bewegen, is sporten bij een sportvereniging. Ze leren daar om samen te werken, vrienden te maken en leren tegelijkertijd normen en waarden. Naast sporten, zijn er nog meer manieren om dagelijks goed te bewegen. Loop of fiets samen naar school, naar de supermarkt en naar speeldates bij vriendjes en vriendinnetjes. Tover het huis om tot een kinderdisco met dansmuziek om uitbundig op te dansen. Heb je een hond? Maak dan samen regelmatig een extra lange wandeling met je vriend met vacht. Laat je kind natuurlijk ook veel buitenspelen en klimmen en klauteren in de speeltuin.

Het belang van goede kinderschoenen

Bij alle activiteiten die je je kind laat ondernemen om optimaal te bewegen, is het dragen van goede kinderschoenen cruciaal. Een kinderlichaam en dus ook de voeten, zijn immers volop in ontwikkeling. Een goede kinderschoen is voorzien van een soepele zool met profiel en een verstevigde hiel, en voorkomt problemen aan de voeten, knieën en rug op latere leeftijd. De materialen moeten voldoende ventileren en de voet heeft voldoende bewegingsruimte nodig. Koop schoenen in de juiste maat die niet te ruim en ook niet te strak zitten. Je doet er verstandig aan om kinderschoenen van een kwaliteitsmerk zoals Shoesme, Braqeez of Bunnies schoenen te kopen. Die bieden uitgebreide collecties met hippe kinderschoenen die bijdragen aan een gezond loop- en beweegpatroon.