Tien aanwijzingen dat je verslaafd bent

Migraine

Of het nu over eten, alcohol, drugs of te veel geld uitgeven gaat, misschien vraag jij je ook wel eens af of je een verslaving hebt. Elke verslaving gaat gepaard met een gedrag. Hier tien aanwijzingen dat kunnen aantonen dat  je verslaafd bent.

Aanwijzingen

– Regelmatig toegeven aan impulsen en deze niet kunnen weerstaan. De drang naar je verslaving lijkt groter dan je discipline en daar geef je aan toe.

– Dit gedrag vaak uitgebreider en langer aanhouden dan bedoeld. Je wilt al enige tijd hiermee stoppen maar kan de knop niet omzetten.

– Een aanhoudend verlangen en mislukte pogingen om dit gedrag onder controle te krijgen, te minderen of te stoppen. Ook de gedachte ‘morgen begin ik echt’ hoort hierbij.

– Buiten proportioneel veel tijd wordt besteed aan het verkregen van het object of verslaving of om dit gedrag aan te trekken.

– Druk zijn met dit gedrag of voorbereidingen hiervoor. Je probeert vaak een moment voor je verslaving te vinden en vind het lastig wanneer dit moment verstoord wordt.

– Vaak dit gedrag vertonen als je eigenlijk met school, werk, het huishouden of sociale activiteiten bezig moet zijn. De verslaving neemt een belangrijk deel van je leven in.

– Dit gedrag doorzetten ook als je weet dat je sociale of financiële problemen of problemen met school hebt die door dit gedrag veroorzaakt zijn. Juiste deze problemen brengen je nog verder in de vicieuze cirkel van je verslaving.

– De behoefte voelen om het gedrag of de intensiteit hiervan te verhogen om het gewenste effect te behalen.

– Het opgeven of verminderen van sociale en recreatieve activiteiten. Deze lijken ook minder prioriteit te hebben dan je verslaving. Ook kan je het gevoel hebben het niet waard te zijn om bepaalde relaties te hebben of om goed voor je lichaam te zorgen.

– Last hebben van stress, onrust of zelf gewelddadigheid als je dit gedrag niet kan tonen. Dit zijn vormen van mentale ontwenningsverschijnselen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie