De puberteit; hoe omgaan met je dwarse kind?

0
3643
dwarse

Erg veel ouders krijgen te maken met kinderen die in de puberteit zitten en dwars gaan liggen. Er zijn een hele hoop kinderen die in de basisschooltijd heel erg lief zijn, maar uiteindelijk toch wat moeilijker worden wanneer ze ouder worden. Voor een ouder is dit best wel lastig om daar mee om te gaan en daarom krijg je al snel vraagtekens boven je hoofd hoe je met dit dwarse kind om kan gaan.

Wees begripvol naar je dwarse kind toe

Eén van de dingen die veel ouders doen is erg boos worden op het kind wanneer het kind iets doet wat hij of zij niet mag. Helaas werkt dit in de puberteit vaak averechts en is het misschien handiger om met het kind te gaan praten waarom ze iets gedaan hebben. Wanneer het kind iets gedaan heeft wat absoluut niet mag, kun je dit het beste uitpraten en kijken hoe je dit kunt oplossen.

Er zijn ouders die tegen het kind gaan schreeuwen en ga vragen wat er mis met hun is. Een kind in de puberteit zo hier tegenaan trappen en je vertellen dat alles mis met hem is door bijvoorbeeld jou. Een kind meent dit natuurlijk niet maar omdat het iets is wat tegen hun zin in gaat, gebeurt dit snel in de puberteit.

Probeer te blijven praten

In de puberteit willen kinderen op een gegeven moment niet meer met je praten en je komt er ook maar niet doorheen. Het is wel belangrijk om het kind te blijven aanbieden dat je toch wel met ze wilt praten. Ook al vullen hun dat op dat moment niet. Maar het moet niet zo zijn dat jij ook niet meer aanbiedt om met je kind te praten.

Het kind heeft praten wel nodig, maar zou dat soms zelf niet aangeven In de puberteit. Het kan zijn dat het kind soms bij je komt en toch maar wil wat wil vertellen over bijvoorbeeld school of iets. Dit is een erg belangrijke stap, omdat je weet dat je kindje dan toch nog wat wil vertellen. En toch blijft proberen te praten hoe lastig dit soms ook is.

Lees ook: Hoe vergroot je de kans op zwangerschap?