Dit zijn dé trends in kantoormeubilair van dit moment

0
3013
Zit-sta-bureau

Het afgelopen jaar ontdekte Nederland massaal het belang van goed kantoormeubilair bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden. Fysiotherapeuten draaiden overuren door alle klachten die ontstonden als gevolg van het werken aan de keukentafel of op een ongeschikte stoel. Al snel gingen veel mensen over tot de aanschaf van het juiste meubilair om ook thuis een geschikte werkplek in te richten. In dit artikel zetten we een aantal trends voor je op een rijtje.

De waarde van een écht goede ergonomische bureaustoel

Goedkoop is vaak duurkoop, dit gezegde gaat in weinig gevallen zo duidelijk op als bij het aanschaffen van een nieuwe bureaustoel. Want natuurlijk kun je voor een paar tientjes een nieuwe stoel kopen bij de Ikea, het is wél een stoel waar je heel wat uren van je leven door gaat brengen. Ergonomische bureaustoelen van een goed en erkend merk als Herman Miller worden dan ook meer en meer gezien als goede, maar bovenal essentiële investering voor een goede zithouding tijdens het werk. Een populaire stoel is bijvoorbeeld de Herman Miller Aeron. In deze stoel komen ergonomisch comfort, duurzaamheid en design uitstekend samen.

Afwisselen tussen zitten en staan

Iedereen weet inmiddels wel dat het niet wenselijk is om de hele dag alleen maar te zitten. Mensen met een zittend (kantoor-)beroep worden dan ook aangemoedigd om regelmatig even een stukje te lopen. Liefst buiten, maar desnoods een stukje door het kantoor of de woonkamer. In lijn met dit groeiend bewustzijn over de gevaren van zitten, zien we een stijgende interesse in het zit-sta-bureau. Dat is een bureau dat eenvoudig in hoogte versteld kan worden, zodat het zowel zittend als staand gebruikt kan worden.

Er zijn zelfs speciale apps die je er regelmatig aan herinneren dat je alweer te lang gezeten hebt en dat het nu wel weer tijd wordt om er even bij te gaan staan. Veel van deze bureaus kunnen ook je ideale zit- en stahoogte “onthouden”, zodat je met één druk op de knop schakelt tussen zitten en staan.

Circulair en duurzaam

Een belangrijke trend in kantoormeubilair die hier zeker niet onbelicht mag blijven, is de tendens om meer duurzaam te ontwerpen. Duurzaamheid wordt in alle facetten van de samenleving steeds belangrijker en ook het bedrijfsleven gaat steeds meer mee in deze beweging. Voor het imago van een bedrijf is het immers essentieel om zich binnen dit groeiende duurzaamheidsbesef te positioneren.

Een term die hierin steeds meer naar voren komt, is circulair ontwerpen. Simpel gezegd komt het er daarbij op neer dat al in het ontwerp en de fabricage van een product rekening wordt gehouden met de mogelijkheid onderdelen later te recyclen. Zo gaat het ook bij kantoormeubilair. Ze zijn niet alleen te recyclen. Nieuwe ontwerpen worden bij fabricage ook voorzien van gerecyclede materialen. Dit maakt dat de verschillende onderdelen van – bijvoorbeeld – een bureaustoel eenvoudig kunnen worden “teruggewonnen” wanneer de stoel zijn dienstbare leven erop heeft zitten.

Verschillende merken en fabrikanten van kantoormeubilair integreren dergelijke overwegingen in hun design. De markt voor dit type meubilair groeit dan ook snel.

Een groeiend bewustzijn over de toekomst

We kunnen dus concluderen dat er een groeiend bewustzijn bestaat bij de consument van het belang van goed kantoormeubilair, dat op een duurzame manier geproduceerd is. Wat de hierboven genoemde trends verbindt is in ieder geval een blik op de toekomst en daar nú al rekening mee houden door te kiezen voor meubilair dat bijvoorbeeld rug- en nekklachten helpt te voorkomen, maar dat ook nog eens zo min mogelijk belasting voor het milieu betekent.