Hoe kun je effectief slapen?

0
3331
effectief slapen vrouw

Slapen is eigenlijk een vrij simpel concept. De meeste mensen denken hier niet twee keer over na, behalve dat ze weleens zeggen dat ze goed of slecht geslapen hebben. Of dat ze een enge droom hadden over een clown. Maar slapen heeft een enorme impact op je welzijn. En je hebt hier zelf meer invloed op dan je misschien denkt.

Ga op een vaste tijd

Zet altijd een vaste tijd in wanneer je gaat slapen. Dit vergt discipline en is soms moeilijk op te brengen. Het is natuurlijk ook niet erg als je een keer uit eten gaat en het allemaal wat later wordt. Maar ritme is erg belangrijk voor een goede slaap. Probeer ook om in het weekend niet ineens 10 uur te slapen, terwijl je doordeweeks maar 7 uur slaapt. Slaap inhalen is een mythe en werkt niet. Als je eerder wil gaan slapen, dan wordt het waarschijnlijk lastig. Probeer hier niet tegen te vechten. Het is normaal dat je hersenen dat moeilijk vinden. Probeer je erbij neer te leggen, en focus op je ademhaling en het gevoel in je lichaam.

Een ontspannen setting

Vermijd, als dat kan, werken op de plek waar je ook slaapt. Het is belangrijk dat als je je bed ingaat, dat je weet dat het ook echt bedtijd is. Dat je hersenen niet denken dat het nu tijd is om te werken of Netflix te kijken. De ideale ruimte om te slapen is donker, koel, en stil. Zet je ramen dus open, je verwarming uit, en als het kan schaf verduisterende gordijnen aan.

Je stemming

Je stemming is vaak datgene wat ervoor zorgt dat je niet kan slapen. De meeste mensen voelen zich onrustig of gaan te veel nadenken als ze stil liggen. Nou zijn er dingen die kunnen helpen hierbij. Probeer bijvoorbeeld niet teveel te eten voordat je gaat slapen. Probeer geen stimulerende middelen te nemen, als cafeïne en nicotine. Ook kan alcohol ervoor zorgen dat je REM slaap verstoord wordt.

Hormonen

Ja, daar is hij dan toch. Het hormoon oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, zorgt ervoor dat je je veilig en vertrouwd voelt. Dit hormoon komt vrij na de seks. Dit hormoon maakt je overigens daarna (naast dat je moe bent van de fysieke inspanning) ook slaperig en ontspannen. En nee, je hoeft niet perse een partner te hebben. Dit hormoon komt ook vrij van masturbatie. Je kan hiervoor natuurlijk een vibrator kopen. Deze kan je tegenwoordig veilig en anoniem online bestellen. Dit kan spannend zijn, maar probeer te vertrouwen op je eigen lichaam, en waar het om vraagt.

Van tevoren

Maak voordat je gaat slapen een lijstje met dingen die je de volgende dag moet doen. Leg je spullen alvast klaar en neem 10 minuten om even actief te piekeren. Je kan daarbij ook dingen opschrijven, of even bellen met iemand om je zorgen te delen. Dit zorgt ervoor dat je niet meer gaat piekeren als je eenmaal in bed ligt. Probeer ook de dutjes door de middag te verminderen. Zolang ze niet langer zijn dan 30 minuten is het overigens prima. Probeer ergens in de dag fysieke activiteit in te plannen, of even naar buiten te gaan. Hierdoor kan je later weer beter ontspannen. Ook is meditatie een goed idee om vlak voor bed in te plannen. Je kan er tegenwoordig honderden vinden op spotify en youtube, als je niet weet hoe je daaraan moet beginnen.