Je huis grondig opruimen, hoe pak je dat aan?

0
3108
opruimen

Je schuur zit propvol, niemand weet wat er allemaal op zolder ligt te verstoffen en de kasten in huis puilen uit van de rommel, voor het grootste gedeelte dan. Tijd dus, om het huis eens goed aan te pakken en alles grondig op te ruimen. Alleen hoe pak je dat opruimen nou verstandig aan? Dat laten wij je zien in dit artikel.

Grondig opruimen van de rommelkamers

Waarschijnlijk wil je het liefst beginnen met de plekken waar je elke dag te vinden bent. De rommel op de eettafel, alle dingen in de lades in de woonkamer en de zooi in de keuken of de werkkamer. Toch is het verstandiger om te beginnen met de rommelkamers als je het hele huis grondig aan wilt pakken. De zolder, kelder of de schuur zijn vaak dit soort kamers. Door juist eerst deze plekken als eerste te doen heb je de opslagplekken vrij, zodat je daarna de rest van het huis aan kunt pakken en de vrije ruimte kunt gebruiken waar het voor nodig is.

Ga per categorie aan het werk

Ook schijnt het fijner te werken wanneer je per categorie aan het werk gaat en niet per kamer. Begin als eerst met de kleding. Haal alle kleding uit de kasten, tassen, van de kapstok en onder het bed vandaan en zoek dit allemaal uit. Alles wat te klein, kapot of niet de juiste stijl is, kan weg. Zoek ook alle jassen, tassen, sjaals, mutsen en schoenen uit zodat je hier in één keer klaar mee bent.

Grondig opruimen met stapels

Maak voor jezelf twee stapels: eentje voor de spullen die kunnen blijven, en eentje voor de spullen die weg gaan. als je het echt grondig aanpakt zal de tweede stapel een stuk hoger zijn. Bekijk alles goed en bepaal dan of het weg kan of niet. Ook kun je de regel aanhouden ‘als het een jaar niet is gebruikt, kan het weg’. Kindertekeningen gooi je minder snel weg, maar nemen wel veel ruimte in. Plak ze daarom in een mooi boek, of maak er een foto van zodat je er een fotoalbum van kunt maken.

Hoe lang doe je er over?

Je kan er voor kiezen de klus op te delen in kleine stappen, waarbij je elke dag een bepaald deel doet. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen een heel weekend vrij te houden van afspraken en juist in dat weekend het hele huis op zijn kop te zetten. Dit hoef je natuurlijk niet alleen te doen. Je partner, familie of vrienden kunnen je misschien ook wel meehelpen.

Lees ook: Tips voor meer energie tijdens de herfst