Huilende baby troosten

Als een baby behoefte heeft aan troost, dan helpen met name die dingen die een symbolische terugkeer naar de baarmoeder zijn. Het is goed om baby’s te troosten, het helpt hem door een moeilijk moment heen wat een baby zekerder doet voelen. Hoe zekerder een baby zich voelt en hoe meer hij weet dat hij op zijn ouders kan vertrouwen, des te opener zal hij zijn als alles weer in orde is. Regels en strengheid slaan bij een baby gezien de ontwikkelingsfase waarin hij verkeert nergens op. Goed doordachte regels kunnen bij oudere kinderen goed werken, maar een baby is te klein voor zo’n benadering.

In de baarmoeder wordt het kindje gewiegd door het moederlichaam zelf, het is er warm en geborgen. De baby wordt kalmpjes heen en weer geschommeld en hoort in de verte de harttonen van zijn moeder. Door dit te simuleren: wiegen van de baby, dicht bij je lichaam houden en rustig praten, kan de baby tot rust komen. Ieder kind is echter anders. Als ouder zul je zelf ervaren wat goed voor je baby werkt. Bij de een is dit de baby rustig tegen je aanleggen en woordjes in zijn oor fluisteren, bij een ander is dit heen en weer lopen en de baby wiegen. De methoden werken het best als ze kalm en ritmisch worden uitgevoerd. De rust van de ouder straalt af op de baby. Het is dus belangrijk zelf rust te vinden.

Daarnaast zijn er nog hulpmiddelen als de ouder niet in de buurt is. De meest klassieke is de fopspeen. Met zo’n speen in de mond heeft de baby het gevoel dat hij aan de borst ligt. Dit geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie