Baby’s en peuters met overgewicht

Steeds meer baby’s en peuters hebben te kampen met overgewicht. De afgelopen twintig jaar is het aantal baby’s en peuters met overgewicht verdubbeld. Een zorgelijke zaak.

Kilo’s die je in de baby- of peutertijd erbij krijgt, zijn er op latere leeftijd moeilijk af te krijgen. Maar liefst tachtig procent van de baby’s met overgewicht krijgt op oudere leeftijd ook gewichtsproblemen.

Reden genoeg om de oorzaak te bespreken en oplossingen te bedenken.

Risico’s overgewicht baby’s en peuters Overgewicht bij baby’s en peuters brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Het vergroot het risico op hart- en vaatziekten, gewrichtsproblemen, diabetes en chronische ziektes op latere leeftijd. Bovendien kan overgewicht ook leiden tot psychische problemen. Denk maar aan onder andere pesten. Kinderen kunnen onzeker worden en zelfs depressief.

Oorzaken overgewicht De kans op overgewicht bij je kind is groter wanneer beide ouders zelf ook last hebben van overgewicht. Vaak hebben baby’s een aangeboren voorkeur voor zoete voedingsmiddelen. Als ouder dien je hier rekening mee te houden. Hoe moeilijk dit soms ook kan zijn. Een kind neemt het ongezonde eetpatroon van zijn ouders over.

Overgewicht voorkomen Als ouder heb je veel zelf in de hand. Een gezond voedingspatroon tijdens de zwangerschap is van groot belang. Eet gezond en gevarieerd. Ga vooral niet voor twee eten. Je voeding moet voldoende vitamines en mineralen bevatten.

Na de zwangerschap is regelmaat voor je kind belangrijk. Wanneer je kindje over gaat op vast voedsel is het van belang dat je op vaste tijdstippen eet met weinig of gezonde tussendoortjes (maximaal vier tussendoortjes). Zorg dat je kind de tijd neemt om rustig te eten.

Dring vooral geen eten op bij je kind. Uit onderzoek blijkt dat kinderen onbewust de hoeveelheid eten aanpassen aan de hoeveelheid calorieën die ze die dag binnen hebben gekregen.

Daarnaast is het belangrijk dat je kind voldoende beweegt. Ga samen met je kind op de fiets naar school en laat de kleine veel buitenspelen.

Bron: Babyvandaag.nl

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie