Vliegen met een baby

Vliegen met je baby kan prima. Beter gezegd: het kan heel leuk zijn. Met een goede voorbereiding, een paar aanpassingen en een beetje geluk kun je intens genieten van een vliegreis en een vakantie met je baby.

Natuurlijk is de eerste vliegreis en de vakantie wennen met een baby. Krijgt je kindje last van zijn oren bij het dalen? Hoe kun je de reis zo goed mogelijk aanpassen aan het ritme van je baby? En wat als je kindje voortdurend blijft huilen in het vliegtuig? Het vliegen klinkt als een lastige onderneming. Gelukkig heb je veel zelf in de hand.

Wij geven een aantal tips voor een onbezorgde en ontspannen vliegreis.

Vliegticket
Luchtvaartmaatschappijen hanteren vaak een korting van 90% voor baby’s tot één jaar. Vaak is er dan geen stoel voor de baby gereserveerd. Voor kinderen van twee tot twaalf jaar geldt vaak een korting van 25%. Toch zijn de kortingen per luchtvaartmaatschappij verschillend. Informeer daarom goed bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.

Baby’s mogen vanaf dag zeven vervoerd worden met het vliegtuig. Mits de bevalling zonder complicaties is verlopen.

Boeken
Wanneer je een vliegreis boekt is het verstandig om eerst te kijken naar de duur van de vliegreis en de eventuele tussenstops. Een tussenstop is vaak niet ideaal voor een baby. Het geeft onrust.
Tijdens een vliegreis kun je gebruik maken van een bassinet. Dit is een soort babybedje. Dit bedje wordt aan je stoel bevestigd. Vaak moet je de bassinet al bij het boeken reserveren. Bij korte vluchten kun je je baby opschoot houden.

Bagage
Voor een baby moet je behoorlijk wat handbagage meenemen. Kleertjes voor onderweg, luiers, vochtige doekjes en voeding. Sinds november 2006 gelden er strenge regels met betrekking tot het meenemen van vloeistoffen in het vliegtuig. Vloeistoffen mogen alleen in kleine hoeveelheden (max. 100 ml per stuk) het vliegtuig in. Toch zijn er voor baby’s uitzonderingen. Vloeibare babyvoeding in hoeveelheden boven de 100 milliliter is toegestaan, mits je met een baby reist. Het meenemen van gekookt water boven de 100 ml is niet toegestaan.

Oorpijn
Baby’s kunnen net als volwassen tijdens het dalen last hebben van hun oren. Helaas kun je je kindje niet eenvoudig uitleggen dat hij of zij moet slikken of geeuwen. Geef je baby tijdens het landen de borst of de fles wanneer je zelf de druk in je oren voelt toenemen.

Zorg ook dat je kindje gedurende de reis veel drinkt. De lucht in een vliegtuig is vaak erg droog. Baby’s hebben tijdens een vliegreis ongeveer twee keer zo veel vocht nodig als normaal.

Huilen
Het is verstandig om spulletjes, als een knuffel, een speeltje of een speen, van huis mee te nemen voor je kindje. Dit geeft een vertrouwd gevoel. Bovendien is het belangrijk dat je ontspannen in het vliegtuig zit. Baby’s voelen wanneer je gespannen bent. Geniet van de reis, het uitzicht en het begin van de vakantie met je baby.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie