dik worden antidepressiva

Antwoord van Joris:

Er bestaan verschillende soorten antidepressiva, dus het is wel van belang te weten welk antidepressivum mevrouw slikt. De twee meest voorkomende zijn de zogenaamde tricyclische antidepressiva(TCA’s) en de selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI’s).

Gewichtstoename is een frequent gerapporteerde klacht bij patienten die behandeld worden met TCA’s en SSRI’s. De gewichtstoename kan het gevolg zijn van de depressie zelf, maar ook het herstel van een depressie kan gepaard gaan met gewichtstoename, doordat een afgenomen eetlust zich weer normaliseert.

Daarnaast zijn verschillende mogelijke mechanismen gesuggereerd in de literatuur. Tricyclische antidepressiva zouden de smaakbeleving veranderen en de stofwisseling vertragen. Ook blokkeren de TCA’s de histaminereceptor, wat tot gewichtstoename leidt. SSRIs zouden de eetlust stimuleren, met een voorkeur voor koolhydraatrijk voedsel. Het risico op gewichtstoename neemt toe met de duur van de behandeling en wordt vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen. Er lijken subtiele verschillen te zijn in de mate waarin SSRI’s gewichtstoename veroorzaken. Ik kan het cortisolverhaal niet bevestigen, ook omdat een continu verhoogd cortisol leidt tot een typische vetverdeling (bv “vollemaansgezicht).

Om specifieker antwoord te kunnen geven, zou mevrouw haar geneesmiddel moeten noemen

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie